open-navfaktor-logo
search
Reagirali saopćenjem
Općina Stari Grad: Neutemeljene izjave Stojanovića o "deložacijama vijećnika"
Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove, oštro odbacuje izjave Igora Stojanovića, zastupnika SDP-a u Skupštini KS, iznesene u medijima 29. marta, 2021. godine.
05.04.2021. u 15:47
get url
text

Reakcija je iz Općine Stari Grad je uslijedila nakon što je Stojanović izjavio da "postoji nekoliko informacija, od potpisanih rješenja za deložaciju nekih vijećnika koji koriste općinske stanove ...", te da "postoje određene indicije da je gospodin Hadžibajrić potpisao deložaciju za jednog vijećnika da napusti, da ne glasa onako kako je trebao". 

Iz Općine smatraju da se takvim izjavama implicira nezakonit rad općinskog organa, stoga iz Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove Općine obavještavaju javnost da su ove tvrdnje netačne i potpuno neutemeljene, te da nije istina da je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić potpisao bilo kakvo rješenje o deložaciji općinskog vijećnika, ili bilo koga drugog.

Da bi se uopšte izvršila neka deložacija potrebno je kroz postupak dokazati da korisnik bespravno koristi stan, bez valjanog pravnog osnova. Zakonom su jasno utvrđeni načini kako se provodi postupak deložacije i on nije u isključivoj nadležnosti rukovodioca organa uprave - općinskog načelnika.

Radi objektivnog informiranja javnosti pojasnili su postupak. Kada se zakonitom kontrolom korištenja stana u vlasništvu općine utvrdi bespravno korištenje stana od strane fizičke osobe, a u skladu s relevantnim zakonskim odredbama, Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove inicira postupak putem Općinskog pravobranilaštva koje upućuje zahtjev Upravi za stambena pitanja pri Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, ili se putem Općinskog pravobranilaštva predmet rješava putem nadležnog suda.

Dakle, evidentno je da Općina Stari Grad, kao ni općinski načelnik, nisu nadležni da u ovim postupcima sami donose rješenja o deložaciji. Također, naglašavamo da, prema zvaničnoj evidenciji Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove, u posljednih šest mjeseci nije pokrenut nijedan postupak za deložaciju.

- S obzirom na iznesene tvrdnje od zastupnika Stojanovića u pomenutoj emisiji, ukoliko ima dokaze za izrečeno i navodna rješenja o deložaciji, pozivamo ga da ih javno pokaže i time potkrijepi svoje izjave. U suprotnom, Općina Stari Grad Sarajevo bit će prinuđena protiv svih koji na ovakav i sličan način iznose klevete i obmanjuju javnost poduzimati zakonom propisane mjere i zatražiti zaštitu pred nadležnim sudom - ističe se u saopćenju Općine Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.