open-navfaktor-logo
search
Stigao odgovor
Općina Stari Grad: Ministrica Hota Muminović odbila je nabaviti udžbenike za naše učenike
Općina Stari Grad saopćila je da je poslije višednevnih pokušaja da dobiju odgovor ministrice za odgoj i obrazovanje Naide Hota-Muminović na zahtjev Općine da za novac Općine Stari Grad Ministarstvo na čijem je čelu nabavi udžbenike, nakon javne prozivke putem zvanične web stranice Općine Stari Grad, danas u 13.30 sati stigao odgovor ministrice u kojem navedeni zahtjev odbija.
31.08.2022. u 16:22
get url
text

- U obrazloženju koje se navodi ministrica Hota-Muminović i resorno ministarstvo pokazuju da im interes građana Starog Grada, prije svega roditelja i učenika, nije u prvom planu, jer očigledno da se bave drugim temama, konkretno predizbornom kampanjom. Kroz dopis, koji potpisuje resorna ministrica, vidljivo je evidentno nepoznavanje odredbi Zakona o javnim nabavkama jer se iz njihovog odgovora stiče dojam da u Ministarstvu odgoja i obrazovanja KS ne znaju da su udžbenici, bez obzira na razred, ista vrsta robe, te da se predmet nabavke ne mijenja - navodi se u saopćenju.

U tom slučaju, pojašnjavaju dalje iz Općine, nije potrebno provoditi novi postupak, nego nabavku izvršiti putem pregovaračkog postupka što znatno skraćuje procedure.

VEZANI TEKST - Općina Stari Grad Sarajevo prozvala ministricu Hota-Muminović u vezi s podjelom udžbenika

- Pojašnjenja radi, procedura javnih nabavki može trajati dva mjeseca, u slučaju da nema ulaganja pravnih lijekova, te stoga Općina Stari Grad i ne želi primijeniti ovo rješenje jer bi učenici dobili udžbenike u novembru ili čak i kasnije. Ali, ako je postupak nabavke već proveden u Ministarstvu -a, znamo da jeste, i primijeni se pregovarački postupak za isti predmet nabavke koji smo im predložili, udžbenici bi mogli biti osigurani za maksimalno 7 do 10 dana - navode u saopćenju.

Dodaju kako "bez poznavanja zakonske osnove i sa pogrešnim tumačenjem Zakona o javnim nabavkama, ovaj odgovor smatraju samovoljom resorne ministrice i njenih saradnika, koji su već ranije, prema saznanjima koja imamo, govorili da 'ne žele da rade tuđi posao'".

- Ovom prilikom ih još jednom podsjećamo da je oblast odgoja i obrazovanja, pa samim tim i nabavke udžbenika, isključivo njihov posao za koji primaju plaću iz budžeta koji se puni novcem građana. Ovo ministarstvo prvenstveno je pogriješilo odlučivši se za nabavku udžbenika samo za učenike od V-IX razreda, a kada smo odlučili da pružimo iste mogućnosti i učenicima od I-IV razreda odbili su da učestvuju u procesu, te svakako trebaju snositi odgovornost za kašnjenja koja će uslijediti, kao i nejednak tretman učenika - navode iz Općine Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.