open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Općina Stari Grad i TIKA grade inkluzivno igralište na Hridu
Igralište će biti namijenjeno djeci uzrasta od dvije do 12 godina, a dio igrališta imat će dječije sprave prilagođene djeci sa invaliditetom  
02.10.2018. u 15:34
get url
text

Sarajevska Općina Stari Grad, u saradnji s Turskom razvojnom agencijom (TIKA), planira izgradnju inkluzivnog igrališta u starogradskom naselju Hrid, u Nalinoj ulici. Igralište će biti namijenjeno djeci uzrasta od dvije do 12 godina, a dio igrališta imat će dječije sprave prilagođene djeci s invaliditetom. Bit će to prvo igralište ovakve vrste u općini Stari Grad. Vrijednost projekta je oko 180.000 KM.

Igralište će se graditi na površini od oko 1.100 metara kvadratnih i na njemu će biti postavljeno 14 dječjih sprava. Bit će ograđeno, a unutar njega bit će napravljene pješačke staze i zasađena listopadna i crnogorična stabla.

-U toku ove sedmice pokrećemo proceduru izbora izvođača za građevinsku fazu projekta. Po okončanju te faze TIKA će odabrati firmu koja će nabaviti i ugraditi sprave. Projekat će koštati oko 180.000 KM, od čega će TIKA obezbijediti oko 100.000 KM, a ostatak Općina Stari Grad - istakao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Dodao je kako je taj prostor trenutno u zapuštenom stanju i prvo ga treba dovesti u red i uraditi stabilizaciju terena, nakon toga počet će gradnja.

-S obzirom da se približava zima, planiramo da igralište bude završeno na proljeće naredne godine - kazao je Hadžibajrić.

Planirano je da na 528 metara kvadratnih bude postavljena reciklirana guma, pijesak na površini od oko 280 metara kvadratnih, a 120 metara kvadratnih bit će prekriveno travom. Pješačke staze bit će urađene na površini od oko 150 metara kvadratnih.

Igralište će imati dvije metalne klackalice, jedno multifunkcionalno igralo "Aladin" koje se sastoji od dvije kule različitih visina, povezanih kosim mostom "V" oblika, dva tobogana, dvoje drvene ljestve i ljuljačku s dvije sjedalice, te jednu ljuljačku s dvije sjedalice kombinovanu s penjalicom s ljestvama i mrežom za penjanje. Na igralištu će biti postavljeno i jedno multifunkcionalno igralo "Tobogan spiral". Ova sprava sastoji se od tri kule različitih visina, povezanih sa dva mosta "V" oblika, jednog valovitog i jednog spiralnog tobogana, te rampe za penjanje sa konopcem za izvlačenje, zida za penjanje, metalnim lučnim ljestvama i vatrogasne spuštalice (INOX). Igralište će sadržavati po jedan vrtuljak, šestougaoni pješčanik, dvije paukove mreže - piramida XL i piramida L, te dvije njihalice.

Igralište će sadržavati i sprave za djecu s invaliditetom. Na njemu će se nalaziti ljuljačka za korisnike s invalidskim kolicima, klackalica za korisnike s invaliditetom, te kombinovano igralo koje se sastoji od kućice, tunela ispod kućice, širokog tobogana, rampe i prostrane platforme za mogućnost odlaganja invalidskih kolica.

Osim toga na ovom prostoru bit će postavljena dva drvena stola s klupama, a devet klupa, te korpe za otpatke.

Saradnja Općine Stari Grad Sarajevo i TIKA-e u oblasti izgradnje ovog inkluzivnog igrališta, rezultat je ideje i projektnog prijedloga kojeg je izradio općinski Sektor za lokalni razvoj, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.