open-navfaktor-logo
search
Posljedice korone
Općina Novo Sarajevo dodijelila novčanu pomoć radnicima koji su ostali bez posla
Novčanu pomoć dobila su 72 radnika koji žive u općini Novo Sarajevo, a kojima je sporazumno prestao radni odnos i zbog toga nisu mogli dobiti naknadu od Biroa za zapošljavanje.
23.07.2020. u 13:15
get url
text
Novo Sarajevo
Novo Sarajevo

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo uručio je rješenja o isplati jednokratne novčane pomoći za 72 osobe sa područja Općine Novo Sarajevo kojima je u vrijeme trajanja stanja nesreće sporazumno prestao radni odnos.

Radi se o osobama kojima je od 18. marta 2020. godine i zaključno sa 1. junom 2020. godine sporazumno prestao radni odnos, a nalaze se na evidenciji i ne ostvaruju pravo na naknadu od Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

{$galerijaFotografija}

- Jedina smo općina u Kantonu Sarajevo, a mislim i šire, koja je pomogla ljudima koji nemaju pravo na naknadu sa biroa. Radnici koji su ostali bez posla potpisujući sporazumni raskid radnog odnosa sa poslodavcima bili su na neki način prevareni jer jednostavno nisu bili upućeni. Naša je namjera da i ove stanovnike naše općine izjedanačimo sa primanjima i sa onim drugim koji sa biroa primaju mjesečnu naknadu – kaže načelnik Koldžo.

Novčana pomoć iznosi 370 maraka za jedan mjesec. Što znači ako je neko samo u martu bio bez posla zbog otkaza dobit će ovu sumu. Ukoliko je bio nezaposlen u martu i aprilu, dobit će 740 maraka. Neki će dobiti 1.110 maraka ukoliko su nakon sporazumnog raskida radnog odnosa na birou bili mart, april i maj. Sredstva će biti isplaćena u toku naredne sedmice, pojasnio je Koldžo.  

Za ove namjene Općina Novo Sarajevo izdvojila je oko 47.000 maraka, u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće. Pomoć osobama koje su ostale bez zaposlenja (sporazumni raskid) jedna je od 14 mjera, a jednokratnu pomoć po 50 maraka dobilo je oko tri hiljade penzionera koji žive u općini Novo Sarajevo.

Načelnik Koldžo je najavio i realizaciju 15. mjere koja se odnosi na dodjeljivanje minimalnih plaća.

- Tu pomoć dobit će obrtnici u našoj općini, a za koje Vlada Kantona Sarajevo nije mogla osigurati novac, pa su zamolili nas u općinama da pomognemo i mi smo se odazvali tom pozivu. Za nekoliko dana objavit ćemo javni poziv da se jave obrtnici kojima ćemo uplatiti minimalne plaće, naravno ako budu ispunjavali sve potrebne kriterije – kazao je Koldžo.

Jedna od 72 radnika koja je dobila novčanu pomoć je i Enisa Beganović, koja je iznenađena zbog humane reakcije Općine Novo Sarajevo.

- Prije svega, svi smo iznenađeni da se i nas neko sjetio koji smo ostali bez posla, a nemamo pravo na naknadu sa biroa jer smo potpisali sporazmini raskid radnog odnosa, a nismo znali koje su posljedice. Ova pomoć prije svega mojoj porodici mnogo znači jer ja sam jedina radila, a sada sam ostala i bez posla – kazala je Beganović.

IMG_20200723_103555.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.