open-navfaktor-logo
search
Lokalne zajednice
Općina Novi Grad za projekte u Ustikolini i Prači izdvojila 55.000 KM
Sredstva su osigurana u okviru budžetske stavke Saradnja sa drugim općinama
27.09.2019. u 20:31
get url
text

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i načelnici općina Foča/Ustikolina i Pale/Prača Zijad Kunovac i Asim Zec potpisali su sporazum o saradnji tri lokalne zajednice.

Ovim sporazumom Općina Novi Grad finansijski će podržati projekte koji će se realizirati u lokalnim zajednicama koje su nastale na dijelu teritorije nekadašnjih općina Foča i Pale uspostavljanjem entitetske granice, a koje su pripale Federaciji BiH.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i Izet Spahić, predsjednik Skupštine Općine Foča, gdje je Općina također podržala jedan broj projekata kroz podršku održivom povratku, od kojih i nabavku školskog pribora za djecu koja pohađaju školu u okolini Tjentišta i drugih povratničkih mjesta na području općine Foča.

{$galerijaFotografija}

Za projekte Općine Ustikolina izdvojeno je 35.000 KM, a za projekte koji će se realizirati u Prači 20.000 maraka.

Sredstva su osigurana u okviru budžetske stavke Saradnja sa drugim općinama.

Ovim sredstvima Općina Ustikolina će, između ostalog, finansirati izradu projektne dokumentacije za izgradnju mosta sa dvije kolovozne trake, koji bi trebao povezivati Cvilinsko polje sa magistralnom cestom i ostatkom općine.

Njegovom izgradnjom omogućit će se razvoj ove oaze na rijeci Drini, karakteristične po posebnoj mikroklimi koja je veoma povoljna za uzgoj mnogih vrsta voća i povrća.

- Ove općine, uz Općinu Goražde, čine Bosansko - podrinjski kanton, a radi se o herojskim krajevima koji su u odbrani BiH od agresora dali veliki broj šehida i ostali jedina enklava u Istočnoj Bosni koju agresor nije uspio osvojiti. Iako su od velikog strateškog značaja, ove općine imaju veoma male prihode i teško uspijevaju servisirati i osnovne potrebe svojih građana, pa im je zbog toga svaka pomoć dobrodošla - izjavio je Efendić.

Zbog činjenice da veći nivoi vlasti još nisu pronašli adekvatan način podrške nerazvijenim sredinama koje jedva preživljavaju uprkos njihovom velikom strateškom značaju za državu, Općina Novi Grad u skladu sa mogućnostima, kroz određene projekte podržava te općine, kao i projekte brojnih povratničkih udruženja.

Načelnik Efendić sa saradnicima i načelnicima općina Ustikolina i Prača, prisustvovali su otvaranju 15. Regionalne izložbe poljoprivrednih proizvoda pod nazivom „Zdrava hrana iz Ustikoline – Ustikolina 2019.“ koju je otvorila premijerka Bosansko - podrinjskog kantona Aida Obuća.

opcine5.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.