open-navfaktor-logo
search
Potpisani ugovori
Općina Novi Grad sufinansira početnike u biznisu
U zgradi Općine Novi Grad Sarajevo potpisano 29 ugovora o sufinansiranju troškova početnika u biznisu.
08.06.2023. u 09:34
get url
text
Općina Novi Grad

Ova podsticajna mjera provodi se kontinuirano od 2018. godine s ciljem podrške privredi i zapošljavanju. Kroz ovaj vid podrške razvoju privrede, do sada je prošlo više od 500 početnika u biznisu, te je iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo do sada izdvojeno više od 1,3 miliona maraka za ovu mjeru, a uz to je početnicima u biznisu pružena kontinuirana informativno savjetodavna podrška.

Na taj način Općina nastoji da pomogne stanovnicima koji žele da sami sebi osiguraju radno mjesto, registrovanjem obrtničke, ugostiteljske ili druge vrste djelatnosti, sufinasiranjem troškova u iznosu od 7.200 KM tokom dvije godine kontinuiranog poslovanja.

Sekretar općinskog organa državne službe Nejra Smajić Šahić čestitala je obrtnicima na iskoraku za samostalni biznis uz želju da ostvare ono što su htjeli.

- U vrijeme kada se sve više mladih odlučuje da napusti Bosnu i Hercegovinu mi smo zaista ponosni što možemo da vam pružimo ovaj vid podrške za sve one koji su se odlučili da nastave svoj rad i svoje djelovanje u našem gradu i u našoj Općini. Shodno inflatornim kretanjima nastojali smo da povećamo ovaj iznos finansijskih sredstava na mjesečnom nivou - kazala je Smajić Šahić.

Dodala je da Općina kroz Odluku o poticajima privredi i zapošljavanju izdvaja značajna sredstva za različite oblike mjera kojim se podržavaju privrednici i samostalni poduzetnici. U ovoj godini za tu namjenu planirano je u budžetu oko 2 miliona i150.000 maraka.

Shodno uslovima Javnog poziva objavljenog od 18. aprila 2023. godine bitno je napomenuti da je Javni poziv za ovu godinu otvoren do 31. decembra 2023. godine, za sve one koji registruju djelatnost u tekućoj 2023. godini, te se kontinuirano primaju zahtjevi počenika u biznisu.

Poduzetnik Ervin Brkanić, kazao je kako je dugo radio za mnoge privatne firme gdje nije bio zadovoljan, danas je uspješan poduzetnik na poslovima nabavke i ugradnje opreme za bazene, fontane, welness centre...

- Odlučio sam da odem u Njemačku 2017. godine gdje sam proveo četiri godine i gore sam bio duševno nezadovoljan, uvijek sam se osjećao strancem. Zato sam odlučio da se sa svojom porodicom vratim u Sarajevo i pokrenem svoj vlastiti biznis. Najviše me privlačila djelatnost koja se bavi uljepšavanjem ambijenta našim turistima koji dolaze da obiđu Sarajevo, kako bi mogli tokom boravka da uživaju - kazao je Brkanić.

Dženita Uštović, napustila je posao u državnoj službi i danas je uspješna vlasnica krojačke radnje za prepravku i popravku odjeće.

- Otvorila sam malu krojačku radnju za prepravke odjeće. Napustila sam državni posao zbog mobinga i lošeg ponašanja ljudi. Godinama sam sanjala da svoj san pretvorim u javu i nisam se nimalo pokajala. Mnogi su bili skeptični zbog moje odluke, međutim, ja sam bila sigurna u ovo i drago mi je što sam to pokazala i dokazala - istakla je Uštović, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.