open-navfaktor-logo
search
Javni poziv
Općina Novi Grad pomaže mladima u otplati kredita za kupovinu stana
Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine sufinansirati stambene kredite mladim osobama s područja općine koji prvi put rjaševaju stambeno pitanje, a za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je 100 hiljada maraka.
11.09.2020. u 09:17
get url
text
Općina Novi Grad

Javni poziv za prijavu na ovaj program otvoren je do 1. oktobra ove godine, a za subvencionirana sredstva mogu se prijaviti mladi do 35 godina starosti, sa mjestom prebivališta u općini Novi Grad zadnje tri godine, koji su kreditno sposobni. Kreditna sredstva mogu se dobiti u najvećem pojedinačnom iznosu do 120.000 KM sa rokom otplate do dvadeset godina, a ukoliko su aplikanti u bračnoj zajednici, jedan od uslova za prijavu na ovaj program je i taj da nijedan bračni partner nema riješeno stambeno pitanje.  

Pomoć mladima u rješevanju stambenog pitanja jedan je od projekata iz Programa Novi Grad 2020, kojim Općina Novi Grad sufinansira tri posto kreditne kamatne stope stambenih kredita za prvih pet godina otplate kredita.

Bosna Bank International (BBI) Sarajevo, koja je za realizaciju ovog programa odabrana procedurom javne nabavke i Općina Novi Grad Sarajevo potpisale su ugovor o poslovnoj saradnji, kojim su u BBI banci osigurana sredstva za finansiranje kupovine nekretnine za mlade na području ove općine u iznosu od 6,3 miliona maraka, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

Program finansijske pomoći za mlade osobe koje prvi put rješevaju svoje stambeno pitanje Općina Novi Grad pokrenula je 2017. godine u nastojanju da mlade ljude ohrabri i omogući im bolje uslove da na lakši način kupe stan ili kuću i formiraju porodicu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.