Riječ je o programu koji podrazumijeva zapošljavanje, obuku i stručno usavršavanje osoba sa evidencije nezaposlenih, za čiju realizaciju je iz budžeta Općine Novi Grad izdvojeno oko 235.000 maraka.

Ugovori su potpisani sa firmama odabranim putem javnog poziva, koje su iskazale interes za prekvalifikacijom i zapošljavanjem radnika: Obrtnička djelatnost Fits, Obrtnička radnja Eurotrend, Sprind, Zrak, Denimex, te Ustanovom za obrazovanje odraslih Nova znanja.  

- Potpisali smo ugovore koji će omogućiti da se 43 mlada čovjeka zaposle sa prekvalifikacijom, u firmama koje su odabrane kao partneri. Mi smo odabrali prerađivačku i proizvodnu industriju smatrajući da je to baza i osnova naše privrede. Nalazimo se u vremenu u kojem je svako radno mjesto važno sačuvati, a naročito je važno otvaranje novih radnih mjesta. Ovaj program prekvalifikacije provodimo već tri godine, tako da je na neki način on postao naša stalna stavka u budžetu, bez obzira na to što je u ovoj godini veći akcenat bio na očuvanju postojećih radnih mjesta, ipak smo se odlučili da ne prestajemo sa programima čiji je cilj otvaranje novih radnih mjesta - izjavio je načelnik Efendić.

Predstavnici firmi koje su potpisale ugovore istakli su da je ovaj program za njih izuzetno značajan u ovom periodu.

- Zahvaljujemo se Općini Novi Grad što je prepoznala značaj ovakvih projekata, a važno je spomenuti da je Zrak uz podršku ove lokalne zajednice kroz sličan projekat već 2016/17. godine obnovio radnu snagu koju danas ima. Naša firma ima kadrove koji se ne mogu pronaći na tržištu radne snage, niti se mogu obučiti kroz redovan sistem obrazovanja. Iz tog razloga neophodno je da se kroz prijenos tih znanja i vještina s jedne generacije na drugu, zanovi ta radna snaga. Stoga je ovakav vid podrške izuzetno značajan za svaku firmu, pa i za nas kao firmu dugogodišnje tradicije u svojoj specifičnoj oblasti koje nema na širem prostoru Evrope - naglasila je Meliha Drugovac, šefica komercijale u firmi Zrak Sarajevo.

Poslodavci su u obavezi nezaposlene osobe primiti u radni odnos na minimalno šest mjeseci, te ih obučiti za svoje potrebe, dok je Centar za obuku dužan provesti obuku nezaposlenih osoba i osigurati im zaposlenje kod poslodavaca na period od minimalno šest mjeseci. Dio programa prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja odnosi se na nabavku opreme, odnosno mašina za obuku kadrova, a poslodavac kojem su po osnovu javnog poziva dodijeljena sredstva za nabavku mašina, obavezan je zaposliti i obučiti osobe minimalno na period od jedne godine, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Program prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja Općina Novi Grad provodi se od 2017. godine, i dosadašnja iskustava su pokazala da su gotovo svi uposlenici koji su prošli program prekvalifikacije nastavili raditi u firmama u kojima su radili obuku i usavršavanje.