- S obzirom na to da se u unutrašnjosti naselja nalazilo i dotrajalo dječije igralište na betonskoj podlozi, također je dogovoreno da se prilikom njegove rekonstrukcije i izgradnje parkinga igralište dislocira 50-70 metara od ranije lokacije, te da se ogradi, radi sigurnosti djece i očuvanja higijene. Radovi na novom igralištu završeni su u aprilu ove godine, a na njemu su postavljeni potpuno novi i znatno raznovrsniji rekviziti za igru i gumirana podloga umjesto betonske. Potpuno je obnovljeno i sportsko igralište ovog naselja koje se nalazi sa druge strane zgrada na Trgu solidarnosti, kroz program održavanja sportskih igrališta u prošloj godini - saopćili su.

Također, kako dodaju, planirano je da se u jesenjem periodu izvrši sadnja stabala kroz dva zelena pojasa unutar novoizgrađenog parkinga kao što je prije nekoliko godina urađeno na novom parkingu u C fazi Alipašinog Polja.

VEZANI TEKST - DF Novi Grad: Građani Alipašinog Polja neugodno iznenađeni - morat će plaćati parking 

- Kako se nakon izgradnje parkinga u ulici Bajrama Zenunija kod jednog broja stanara i članova Savjeta MZ pojavila bojazan da bi i nakon izgradnje, parking mogao biti zauzet od uposlenika okolnih firmi i institucija, kao i zbog blizine pijace, te da bi građani i nakon svega ponovo mogli doći u problem sa parkiranjem, predloženo je da se napravi neka vrsta rezervacije mjesta na parkingu, gdje bi prednost imali stanovnici okolnih ulica. U tom slučaju, bilo bi neophodno vršiti kontrolu ulaska i izlaska, te 24 - satni nadzor nad parkingom, što bi samo po sebi iziskivalo određene troškove - navode iz Općine.

Dodaju da je zbog svega navedenog sa Službom za investicije Općine Novi Grad dogovoreno da Savjet MZ izvrši anketiranje stanara okolnih zgrada u smislu zainteresovanosti za rezervaciju mjesta po minimalnoj cijeni od 1 KM dnevno. Ukoliko bi 2/3 ili više mjesta na parkingu, koji ima ukupno 120 mjesta, na ovaj način bilo rezervisano, krenulo bi se sa uspostavom nadzora i naplate. Predložena cijena i kada bi cijeli parking bio rezervisan, ne bi bila dovoljna niti za ljude koji bi radili na parkingu (3.600 KM mjesečno ne mogu pokriti bruto troškove za 4 zaposlena), ali bi se to pokušalo riješiti nekom vrstom dodatnog sufinansiranja, ističu iz Općine Novi Grad.

- Stoga, obavještavamo javnost, ali i političke stranke, koje su na sjednici Općinskog vijeća, 26.09.2019. godine, podržale izgradnju ovog parkinga, da Općina ne radi ništa bez konsultacija sa stanarima naselja u kojem je parking izgrađen, te da nema govora ni o kakvom punjenju općinskog budžeta kroz naplatu parkinga. Te konstatacije su u najmanju ruku neozbiljne, jer i ako se uspostavi naplata, radi se o iznosima koji ne mogu pokriti ni troškove nadzora i održavanja parkinga. Ukoliko veći broj građana ipak bude želio da novi parking funkcioniše kao većina ostalih, bez mogućnosti rezervacije mjesta i 24 - satnog čuvanja, Općini će to biti puno lakše, te se neće morati vršiti ugradnja rampe i organizacija nadzora i naplate parkinga - naveli su.

U sklopu istog programa i ugovora, kako dodaju, prošle godine je u ovoj mjesnoj zajednici, u ulici Ive Andrića, izgrađen parking sa 50 mjesta, kao i u mjesnoj zajednici "Alipašino Polje A-2", na lokalitetu Trga međunarodnog prijateljstva tri parkinga sa ukupno 101 mjestom, gdje se nije uspostavljao nikakav sistem naplate.