open-navfaktor-logo
search
Javni oglas u martu
Općina Kalesija dodijelit će poljoprivrednicima 1.500 hektara državnog zemljišta
Polovinom marta ove godine, oko 1.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na području Općine Kalesija bit će javnim oglasom ponuđeno poljoprivrednicima na korištenje od deset godina.
16.02.2022. u 13:37
get url
text
Općina Kalesija

To je bila i tema sastanka načelnika Kalesije Seada Džafića sa poljoprivrednicima sa područja općine.

Poljoprivrednici su načelnika upoznali sa raznim nepravilnostima koje su zabilježene prilikom raspodjela zemljišta 2012. i 2014. godine, istakavši da su te nepravilnosti dobile i sudski epilog te da je bivši načelnik zbog toga i osuđen.

- Zahtijevamo od načelnika da ova raspodjela bude transparentnija te da u komisiji za bodovanje uđe i jedan predstavnik poljoprivrednika sa područja Općine Kalesija koji će sigurno voditi računa o našim potrebama i da ta raspodjela bude poštena - kazao je poljoprivrednik Nurija Hercegovac.

Pravičnom raspodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta od načelnika je zatražio i Halil Serdarević istakavši da državna poljoprivredna zemlja ne treba da bude dodijeljena onim poljoprivrednicima koji imaju jednu ili dvije krave, kao što je bio slučaj prethodnih vlasti kad su oni dobili po dva-tri hektara, a neki sa više muznih grla nisu mogli da dobiju tu zemlju.

- Bio sam svjedok na sudu protiv onih koji su tako radili i uvijek ću svjedočiti protiv onih koji rade nepravdu. Ja sam bio oštećen tada kada se ta zemlja dijelila i to me spriječilo da proširim svoje gazdinstvo jer sam bio primoran da kupujem travu i kukuruz što je povećalo moje troškove - rekao je Serdarević.

Općinski načelnik je kazao da je Općinsko vijeće usvojilo Pravilnik o raspolaganju zemljištem na kojem je odobreno i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, za koji je istaknuo da je bolji i pravedniji nego prethodni te da će udovoljiti poljoprivrednicima da u komisiji za raspodjelu zemljišta bude i njihov predstavnik koji zna ko i koliko ima goveda u štalama.

Načelnik je kazao da neće dozvoliti zakupcima koji dobiju zemljište putem javnog poziva da ga izdaju ili daju trećim osobama već će se morati obrađivati ​​kako je navedeno u samom pozivu, navodi se u saopćenju Općine Kalesija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.