open-navfaktor-logo
search
Ko je načinio propust
Općina Ilidža im odbila sufinansiranje vantjelesne oplodnje iako novca za tu namjenu ima u budžetu
Najveća želja bračnog para sa Ilidže (identitet poznat redakciji) bila je da imaju bebu te su se podvrgli medicinski potpomognutoj oplodnji.
30.03.2022. u 12:04
get url
text

Troškove tog zahvata sufinansirala im je Općina Ilidža na čijem području ovaj bračni par stanuje. Nažalost, prvi postupak nije bio uspješan te se bračni par odlučuje na još jedan pokušaj.

Srećom, porodica očekuje bebu. Nakon izvršenog postupka vantjelesne oplodnje ponovo su se obratili Općini Ilidža za pomoć za sufinansiranje troškova postupka, ali su dobili negativan odgovor, odnosno njihov zahtjev je odbijen.

- U augustu 2021. godine u skladu sa Pravilnikom o uvjetima, kriterijima i načinu raspodjele novčanih sredstava za sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje Općine Ilidža podnijeli smo zahtjev za refundiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje, gdje smo tom prilikom uz zahtjev priložili svu potrebnu dokumentaciju, a koja je propisana članom 7. navedenog pravilnika. Aktom Stručne službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljena lica Općine Ilidža u oktobru te iste godine obaviješteni smo da je naš zahtjev odbijen jer je Općinska komisija za rješavanje zahtjeva za dodjelu novčanih sredstava za medicinski potpomognutu oplodnju konstantovala da ne ispunjavamo uvjete za dodjelu novčanih sredstava, gdje u navedenom aktu nismo obaviješteni o tome koje uvjete ne ispunjavamo niti nam je ostavljena pouka o pravnom lijeku, odnosno mogućnost žalbe – navode za Faktor.

Kažu kako su više puta kontaktirali Općinu te da su na kraju dobili informaciju da je "komisija utvrdila da smo podnijeli dva zahtjeva u kratkom roku te da Komisija, sastavljena od četiri doktora, smatra da je to previše za ženu da se podvrgne hormonskoj terapiji u godini dana, te da podnesemo novi zahtjev u narednoj godini kada će nam biti odobrena refundacija sredstava".

Istakli su kako su im ukazali na to da nisu uopće izvršili uvid u njihov zahtjev kojim bi vidjeli da je njihov proces vantjelesne oplodnje već završen.

Ni nakon žalbi upućenih načelniku Općine Nerminu Muzuru, te nadležnim službama nisu dobili sredstva.

- U nastojanju da ostvarimo svoja prava, u oktobru 2021. godine uputili smo žalbu, koju smo naslovili na načelnika Općine Ilidža, gdje smo 8. decembra 2021. godine dobili dopis Općine Ilidža, Službe za rad, zdravstvo, izbjeglice i raseljena lica koji su nam tom prilikom dostavili "informaciju", gdje između ostalog u tački 2. iste stoji "da smo dana 03.8.2021. godine podnijeli zahtjev za sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje i da je komisija na sastanku održanom 01.10.2021. godine odbila naš zahtjev smatrajući da su naši zahtjevi podneseni u kratkom roku, te da zbog ograničenih sredstava planiranih u budžetu Općine Ilidža ponovimo zahtjev u sljedećoj budžetskoj godini i da će sredstva biti refundirana". Uvidom u dopis Općine Ilidža broj: 08-31-3522/21 od dana 07.10.2021. godine, jasno je da su navedeni drugačiji razlozi od prvobitnih razloga odbijanja našeg zahtjeva – navodi ovaj bračni par.

Tražili su uvid i u iznos potrošenih sredstava za ove namjene te im je iz Općine rečeno da je za ove namjene planirano 70.000 KM, a da je potrošeno 46.500 KM.

U januaru 2022. godine od Općine su tražili da im se omogući pristup kompletnoj dostavljenoj dokumentaciji koju su predali u augustu 2021. godine, međutim ni taj odgovor još nisu dobili.

- Ponovo se stječe utisak da služba nadležna za rješavanje navedenog zahtjeva sa namjerom ne postupa po zahtjevima, a sve u cilju prikrivanja učinjenih propusta komisije kao i Stručne službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljena lica – naveli su za Faktor.

Pravilnik Općine Ilidža ne propisuje u kojem tačno razmaku parovi mogu i trebaju da rade vantjelesnu oplodnju, odnosno koliko dug period treba da bude od prvog do drugog pokušaja da bi im Općina sufinansirala troškove.

Pitali smo u Općini Ilidža šta je sporno u ovom slučaju, zašto nisu dobili sredstva i šta se tačno mora ispuniti kako bi neko ostvario pravo na sufinansiranje vantjelesne oplodnje, koji razmak između podnošenja zahtjeva je propisan, ali do objave ovog teksta odgovore nismo dobili.

{$galerijaFotografija}

Ilidža.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.