Ovom prilikom je u prisustvu predstavnika boračkih udruženja prezentirano i idejno rješenje spomenika Ljiljan, koji bi nakon izgradnje trebao postati centralno spomen obilježje pripadnika Armije i MUP-a RBiH sa područja Centra.

Prema riječima načelnika Ajnadžića, ovo je jedan od najznačajnijih projekata koji Općina Centar realizuje u saradnji sa koordinacijom boračkih udruženja.

- Nema nikakve dileme da će projekat ugledati svjetlo dana. Vodimo široku raspravu i ne želimo napraviti nikakvu grešku. Zbog toga smo se čvrsto vezali sa strukom i tražimo odgovore na najsloženija pitanja. Studentice koje su osvojile prvo mjesto na konkursu su dale dobar koncept za spomen obilježje koje ćemo pozicionirati pored Prve transverzale, na lokalitetu Betanije, i to će biti dominantno mjesto koje će podsjećati na one koje trebamo uvažavati zbog uloge u odbrambeno oslobodilačkom ratu - istakao je Ajnadžić podsjećajući da ovo nije prvi projekat koji se realizuje u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom.

Na studentskom konkursu koji je bio raspisan za izradu idejnog rješenja prvo mjesto su osvojile dvije studentice fakulteta Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, navodi se u saopćenju Općine Centar. 

- Brzo će biti završeno idejno rješenje, a nakon toga i izvedbeni projekat. Bitno je da struka bude uključena u ovakve projekte, od samog početka pa sve do realizacije - naglasio je Salihović.