open-navfaktor-logo
search
Potpisani ugovori
Općina Centar pomaže povratnike u Prnjavor
Posebnu važnost ima pomoć koja je namijenjena pojedincima povratnicima u općinu koja će njima biti najpotrebnija, te za dvije vjerske zajednice, kazao je Tomaš
02.09.2019. u 15:43
get url
text

Tokom posjete Općini Prnjavor načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić je potpisao nekoliko ugovora ukupne vrijednosti 41.500 maraka za pomoć održivom povratku u ovu općinu na sjeveru naše zemlje. 

Prvi ugovor u vrijednosti od 25.000 KM potpisao je načelnik Prnjavora Darko Tomaš koji se ovom prilikom zahvalio na višegodišnjoj finansijskoj pomoći koju Općina Centar Sarajevo pruža ovoj maloj lokalnoj zajednici. 

– Potpisani ugovor se odnosi na sanaciju putnog pravca u naselju Konjuhovci, te za sanaciju vodovodne mreže u naselju Lišanj, dva povratnička naselja u našoj općini. Posebnu važnost ima pomoć koja je namijenjena pojedincima povratnicima u našu općinu koja će njima biti najpotrebnija, te za dvije vjerske zajednice. Izražavamo posebnu zahvalnost za višegodišnju podršku Općine Centar te na taj način pokazujemo kako dvije lokalne zajednice mogu dobro sarađivati. Siguran sam da ćemo iz Općine Prnjavor u narednom periodu uspjeti uzvratiti ovo dobročinstvo i podršku - kazao je Tomaš. 

Drugi potpisani ugovori su namijenjeni kao pomoć za tri povratničke porodice gdje je za obnovu neuslovne stambene jedinice povratnika Elvira Zejnića izdvojen iznos od 2.500 KM, dok je isti iznos izdvojen za izgradnju štale povratniku Sabrudinu Kvakiću. Za finansiranje radova i nabavku materijala za priključak na vodovodnu mrežu stambenog objekta u vlasništvu Emira Lugonje Općina Centar je pomogla sa 1.500 KM. 

- Zadovoljstvo nam je i radujemo se svakom našem dolasku u Prnjavor. Ovo su konkretne aktivnosti kojima približavamo građane ove i naše općine Centar i sretni smo što možemo pomoći jedni drugima, posebno povratničkoj populaciji. U septembru ove godine uputit ću u Općinsko vijeće Centar inicijativu za bratimljenje sa Općinom Prnjavor. Posljednje tri godine zajedno sa današnjim ugovorima smo pomogli ovoj lokalnoj zajednici sa 71.500 maraka - izjavio je načelnik Ajnadžić. 

Ovom prilikom potpisani su ugovori sa predstavnicima dvije vjerske zajednice iz Prnjavora. Radi se o Medžlisu Islamske zajednice Prnjavor, a  ugovor je potpisao predsjednik izvršnog odbora Muharem Halilić. Za potrebe ugradnje centralnog grijanja i druge opreme u mektebu pomenutog medžlisa izdvojen je 7.000 KM. Druga vjerska zajednica koja je ovom prilikom dobila pomoć je Parohija preobraženja gospodnjeg. Za ovu vjersku zajednicu Općina Centar je izdvojila 3.000 KM za potrebe nabavke materijala i izgradnje pozornice u Parohiji koja još ima naziv Ukrajinska crkva, jer njene vjernike čine ljudi porijeklom iz Ukrajine, navodi se u saopćenju Općine Centar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.