- Nastojeći evocirati uspomenu na umjetnicu koja je obilježila jedno vrijeme, u četvrtak, 17. novembra 2022. godine, bit će organizovani izložba i koncert posvećeni Merimi Njegomir. Ove godine navršava se godina dana otkako nas je zauvijek napustila istaknuta muzička umjetnica. Merima Njegomir (1953-2021), nosi bosansko-makedonske korijene i svojim umjetničkim djelovanjem bitno je utjecala na razvoj i očuvanje balkanskog muzičkog melosa. Arhivi radija i televizije u Beogradu, Podgorici i Sarajevu bogati su vrhunskim interpretacijama bosanskih sevdalinki u izvedbi Merime Njegomir. Sarajevo je grad u koji je uvijek rado dolazila, u kojem je potvrdila svoj umjetnički dignitet, pobjeđujući na festivalima Ilidža i Vogošća, te učestvujući na brojnim manifestacijama posvećenim sevdalinci – između ostalog stoji u saopćenju Javne ustanove Centar kulture i mladih.

Koncert je organizovan u saradnji Centra kulture i mladih i Fondacije Sevdah. Pod rukovodstvom Damira Galijaševića, nastupit će veliki orkestar Fondacije Sevdah, Alma Subašić, Milena Lazarević Popović i Nina Pavić (sestra Merime Njegomir).

Program će moderirati Enisa Hajdarević Šojko, a o Merimi će govoriti njeni prijatelji: Hanka Paldum, Enver Šadinlija, Dragan Stojković Bosanac...