open-navfaktor-logo
search
Socijalno ugroženim
Općina Centar osigurala novac za besplatne užine za 486 osnovaca
Općina Centar svake godine izdvaja finansijska sredstva za besplatne užine osnovcima slabijeg imovnog stanja.
15.11.2022. u 10:16
get url
text
užina, osnovci

U ovogodišnjem budžetu za ovu namjenu je osigurano 85.000 KM. Za mjesec novembar osigurane su besplatne užine za 486 učenika osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice i izdvojeno je 9.800 KM.

Projekat pomoći u plaćanju užine učenicima osnovnih škola sa područja Općine Centar Sarajevo se realizira putem osnovnih škola za učenike, čije se porodice nalaze u stanju socijalne potrebe, na prijedlog škole i uz verifikaciju nadležne službe Općine.

Osnovne škole svake godine Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar dostavljaju spiskove sa imenima učenika koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, odnosno koji ostvaruju pravo na dodatak na djecu koji je i jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na besplatnu užinu, na osnovu čega spomenuta služba provjerava stanje na terenu i donosi odluku o ispunjavanju prava na ovaj vid pomoći.

Za jedno dijete mjesečno se izdvaja po 18 KM za užinu i to devet mjeseci u godini, s obzirom na to da se nabavka užina ne vrši za vrijeme raspusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.