open-navfaktor-logo
search
Sreća za najmlađe
Općina Centar: Najmlađim na upotrebu predata još dva nova ciciban igrališta
Na kraju radova je još postavljena gumena zaštitna podloga, kao i parkovske klupe i kante za otpatke, te je urađena sanacija travnjaka oko novog igrališta
21.06.2019. u 15:44
get url
text

Danas su na upotrebu najmlađim stanovnicima općine Centar sa područja Koševa i Gorice predata na upotrebu dva novoizgrađena ciciban igrališta.

Prvo igralište se nalazi u Ulici Marcela Šnajdera između brojeva 4b i 6, dok je drugo igralište napravljeno u Ulici Dajanli Ibrahim-bega, u neposrednoj blizini spomen-obilježja palim borcima i civilnim žrtvama rata općine Centar na Gorici.

Na prvoj lokaciji radna jedinica Kantonalnog komunalnog preduzeća Park zadužena za izgradnju i podizanje novih zelenih i rekreativnih površina na području općine Centar je nakon pripreme podloge postavila novi mobilijar za dječiju igru kojeg čine: kombinovana sprava sa dva tobogana i dvije ljuljačke, klackalica, penjalica, njihalica i vrteška. Na kraju radova je još postavljena gumena zaštitna podloga, kao i parkovske klupe i kante za otpatke, te je urađena sanacija travnjaka oko novog igrališta.

U Ulici Dajanli Ibrahim-bega je nakon pripreme i izravnavanja terena postavljen novi tobogan, klackalica i njihalica, te klupe za sjedenje i kanta za otpatke. Na ovom lokalitetu je također urađena nova gumena zaštitna podloga, te uređenje zelene površine oko igrališta.

Tokom dana ove dvije lokacije je posjetio načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić koji je ovom prilikom iskazao zadovoljstvo što su najmlađi stanovnici dobili dva nova igrališta.

– Sada se na ove dvije lokacije mogu igrati i zabavljati naši najmlađi. Nadam se da će što više vremena provoditi na ovim ciciban igralištima tokom raspusta. U Ulici Marcela Šnajdera namjeravamo još urediti pristupne staze od saobraćajnice do igrališta, postaviti golove za mali nogomet, žardinjere i ogradu da spriječimo ulazak motornih vozila na ovu parcelu, te ćemo uraditi novu rasvjetu i video nadzor kako bismo omogućili našoj djeci da se zabavljaju i navečer. U Ulici Dajanli Ibrahim-bega planiramo postaviti još sprava za dječiju igru poput ljuljačke na kojoj djeca najviše provode vremena tokom svog boravka u parku, objasnio je načelnik Ajnadžić.

Današnjem obilasku su prisustvovali predstavnici stručnih službi Općine Centar, savjetnici Mustafa Resić i Osmo Babić, te Nenad Radović u ime KJKP Park.

Nova dva ciciban igrališta predstavljaju nastavak projekta izgradnje prostora za igru najmlađih stanovnika centralne gradske općine. Tokom posljednje tri godine na području općine Centar su izgrađena ili obnovljena igrališta za najmlađu populaciju: na uglu ulica Muhameda Hadžijahića i Nusreta Šišića Dede, u Kranjčevićevoj ulici 23 kod vrtića „Leptirić“, u ulici Koste Hermana 5 kod obdaništa „Lane“, na uglu ulica Mehmeda Spahe i Dalmatinska, u ulici Husrefa Redžića preko puta broja 3, u Ulici branilaca Šipa, na uglu ulica Čobanija i Hamdije Kreševljakovića, u ulici Patriotske lige 40, na Soukbunaru na lokalitetu starog rezervoara, na Nahorevu kod zgrade bivše Poljoprivredne zadruge Centar, u ulici La Benevolencija kod objekta gdje je smještena Javna ustanova "Djeca Sarajeva", u parku Hastahana odnosno "Parku prof. dr. Nijaza Durakovića", na Marijin Dvoru iza Sarajevo City Centra, te u dvorištima osnovnih škola "Vladislav Skarić" i "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak", kao i u ulici Armije RBiH na Kromolju preko puta brojeva 16 i 16a, zatim na lokalitetu pored stare seizmološke stanice na Grdonju i u Jukićevoj ulici preko puta broja 73, saopćeno je iz Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.