open-navfaktor-logo
search
Radovi u toku
Općina Centar dobija park za pse
Navedenu lokaciju je posjetio i općinski načelnik Nedžad Ajnadžić, zajedno sa svojim pomoćnikom za investicije, komunalni razvoj i planiranje Samirom Šehovićem, te je tom prilikom upoznat o dinamici radova i detaljima projekta, te roka njihovog završetka
18.06.2019. u 13:22
get url
text

Tokom ove sedmice radnici Kantonalnog javnog preduzeća Park završit će radove na uređenju "parka za pse", posebno odvojenom dijelu parka kod Druge gimnazije koje će u budućnosti služiti za potrebe izvođenja kućnih ljubimaca u šetnju i igru, kao što je to slučaj u mnogim evropskim i svjetskim metropolama.

- U dosadašnjem toku opremanja ovog "parka za pse" smo nakon izgradnje zaštitne ograde postavili osam novih parkovskih klupa. Također smo postavili četiri takozvane "agility" sprave za pse, kao i dvije korpe za otpatke te dvije korpe za pseći izmet. Površina novog "parka za pse" iznosi oko 1.200 metara kvadratnih. U planu je još popločavanje prilaza do parka i postavljanje info table – pojasnio je Velibor Marković koji rukovodi izgradnjom u ime KJKP Park.

Navedenu lokaciju je posjetio i općinski načelnik Nedžad Ajnadžić, zajedno sa svojim pomoćnikom za investicije, komunalni razvoj i planiranje Samirom Šehovićem, te je tom prilikom upoznat o dinamici radova i detaljima projekta, te roka njihovog završetka.

Navedene radove na izgradnji "parka za pse" finansira Općina Centar u saradnji sa Fondacijom za dobrobit pasa Dogs Trust koja u ovom slučaju ima savjetodavnu ulogu.

Na inicijativu općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića Općinsko vijeće Centar je na 29. redovnoj sjednici, održanoj 25. oktobra 2018. godine, usvojilo Odluku o uslovima držanja kućnih ljubimaca i postupanju sa napuštenim životinjama.

Ovom se odlukom uređuju minimalni uvjeti i način držanja kućnih ljubimaca, registracija, uvjeti kretanja kućnih ljubimaca, naročito pasa i mačaka u javnim objektima i na javnim površinama, način kontrole njihovog razmnožavanja, te način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, uključujući i obavezu pružanja pomoći ozlijeđenim i bolesnim životinjama, nadzor nad provođenjem Odluke i novčane kazne za nepridržavanje propisanih odredbi.

Između ostalog, Odlukom je predviđeno i određivanje i obilježavanje lokacija na javnim površinama na području općine Centar gdje će vlasnicima biti dozvoljeno da izvode kućne ljubimce uz pridržavanje obaveze o čistoći javnih površina, saopćeno je iz Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.