open-navfaktor-logo
search
Nadzor tržišta
Opasni za korištenje: Ako imate neki od ovih proizvoda prestanite sa njihovom upotrebom
Agencija za nadzor nad tržištem u Bosni i Hercegovini kontinuirano vrši kontroli proizvoda na policama u trgovinama širom BiH.
24.04.2021. u 11:57
get url
text

Nakon izvršene kontrole kvaliteta proizvoda izdaju upozorenja o eventualnim nepravilnostima i izdaju obavijesti kako bi se na vrijeme kupljeni proizvod prestao koristiti i vratio u trgovinu u kojoj je kupljen.

Agencija nakon izvršene kontrole upozorava na električni mikser za hranu VIVAX HM-301W.

Prema navodima, proizvod se može pregrijati prilikom miješanja gustih sadržaja, te zbog toga predstavlja ozbiljan rizik od požara za potrošače.

Proizvođač je MS Industrial Ltd Hong Kong, zemlja porijekla Kina, a ovlašteni zastupnik Kim Tec doo Vitez BiH.

- Proizvod nije usklađen s Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i s normom BAS EN 60335. Ovlašteni zastupnik je izvršio mjere povlačenja s tržišta i povrata od potrošača proizvoda, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata opasnih proizvoda – navode iz Agencije.

Preporučuju potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.

Također iz Agencije upozoravaju na opasne nastavke za trimere a koji se mogu naći na tržištu Bosne i Hercegovine.

- Agencija za nadzor nad tržištem BiH upozorava potrošače da su na tržištu Bosne i Hercegovine, putem neregistrovanih internet prodavnica od strane fizičkih lica ili poslovnih subjekata, dostupni opasni proizvodi – lančane glave za trimere. Metalni dijelovi reznih nastavaka koji rade na principu mlaćenja i koji se sastoje od dva ili više metalnih dijelova kao što su lanci, oštrice i sl. te njihovi spojevi, podložni su ponovljenim snažnim mehaničkim opterećenjima kada dolaze u kontakt s kamenjem, stijenama i drugim preprekama i podložni su raspadanju i izbacivanju pri velikoj brzini – navode iz Agencije.

Ističu da je moguće da izbacuju kamenje uz veću energiju nego jednodijelne metalne oštrice.

- Sve ovo dovodi do rizika da operator i druge izložene osobe zadobiju ozbiljne ili smrtonosne povrede, jer štitnici pričvršćeni na prenosive ručne trimere ne mogu pružiti adekvatnu zaštitu od povećanih rizika koji nastaju upotrebom ovakvih reznih nastavaka – kažu iz Agencije.

Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovakav proizvod da ga prestanu upotrebljavati te da kontaktiraju Agenciju za nadzor nad tržištem, telefonskim ili elektronskim putem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.