open-navfaktor-logo
search
Zabranjen uvoz
Opasne za zdravlje: Inspekcija naložila uništavanje 480 kineskih lutki
Hemijsko analizom je utvrđeno da ispitani uzorak, zbog povećanog sadržaja di(2-etiheksil) ftalata (DEHP), ne odgovara odredbama Odluke o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate
20.12.2019. u 12:01
get url
text

Sanitarna granična inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na Carinskoj ispostavi Halilovići 11. decembra je u toku redovnog pregleda pri uvozu naložila laboratorijsku analizu pošiljke dječijih lutki porijeklom iz Kine.

Prema nalazima hemijske analize od 16. decembra utvrđeno je da ispitani uzorak, zbog povećanog sadržaja di(2-etiheksil) ftalata (DEHP), ne odgovara odredbama Odluke o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate, te ne ispunjava parametre kvalitete i sigurnosti za opću upotrebu propisane Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i predmeta opšte upotrebe.

Shodno tome, uvoz zdravstveno neispravne pošiljke u količini od 480 dječijih lutki je zabranjen, te je naređeno njeno uništenje, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.