open-navfaktor-logo
search
Na potezu struka
Opasna za rudare: U jami Sretno u Brezi do uglja se dolazi zastarjelom metodom, dubokim minskim bušotinama
U jami Sretno RMU Breza i dan-danas se radi na otkopavanju uglja kao u neka davna vremena.
20.01.2021. u 08:34
get url
text

 Koristi se zastarjela, u najvećem broju rudnika, prevaziđena komorna metoda.

- Radi se o metodi kojom se najjednostavije rečeno do uglja dolazi lepezom dubokih minskih bušotina. Pripremiti prostoriju koja je, recimo, pet sa pet, opasan je posao za rudare koji uz mnogo hrabrosti održavaju proizvodni proces u jami Sretno  – kaže Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Moderna eksploatacija uglja podrazumijeva korištenje širokog mehanizovanog čela.

VEZANI TEKST - Husić: Usvojen model deblokade računa rudnika u Brezi i Zenici, uskoro plaće za decembar

- Da bi se uvela spomenuta mehanizacija u rudnik, koja bi ubrzala proizvodnju uz sigurniji rad rudara, konačnu riječ treba dati struka. Jednom su kazali da treba uvesti široko mehanizovano čelo, pa su kasnije tražili vrijeme da ju je preispitaju. Nužno je ubrzati radove na istraživanju s kojom količinom uglja raspolaže spomenuto ležište, elaborate o njegovoj isplativosti... Mi kao Sindikat insistiramo na tome još od septembra prošle godine – ističe Husić.

Prema Husićevim riječima, rudari Breze jučer su dobili decembarsku plaću, dok bi se to danas trebalo desiti i u RMU Zenica. Podsjetimo, zbog neplaćanja doprinosa na plaće Porezna uprava FBiH blokirala je račune rudnika u Brezi i Zenici. Sindikat je nakon toga najavio štrajk u ova dva rudnika za 22. januar, ali po svemu sudeći do njega neće doći jer će biti ispunjen zahtjev rudara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.