open-navfaktor-logo
search
Poruka Rusije
Opasan incident: Ruski avioni naoružani nuklearnim oružjem letjeli iznad Švedske
Dva ruska aviona koja su narušila zračni prostor Švedske kod grada Gotlanda, 2. marta, nosili su nuklearno oružje, saznaje švedska televizija TV4.
31.03.2022. u 10:05
get url
text

Prema informacijama TV4, narušavanje je bio planiran čin s ciljem zastrašivanja Švedske.

Neobična formacija aviona poletjela je iz ruske vojne baze u Kalnjingradu. Četiri aviona, dva lovca tipa Suhoj-24 i dva borbena Suhoj-27. Dva lovca su, prema izvorima TV4, imala nuklearno oružje.

Zbog konfilkta u Ukrajini, švedske zračne snage su pojačale spremnost i odmah su vidjlei da ruski piloti idu ka Gotlandu.

Oružane snage Švedske nisu željele komentirati da li su ruski avioni imali nuklearno oružje. S druge strane, jasno je da je narušavanje zračnog prostora bilo namjerno.

- Ocjenjujemo to svjesnom akcijom, što je veoma ozbiljno. Analizirali smo incident i ne možemo isključiti pogrešnu navigaciju, ali sve upućuje da je to bio namjeran čin i da su narušili granice Švedske - rekao je komandant zračnih snaga Švedske Carl-Johan Edstrom.

Narušavanje švedske granice trajalo je četiri minute. Šveđani su podigli dva JAS 39 Gripena koji su susreli i snimili uljeze na nebu. Tada je i potvrđeno da ruski avioni nose nuklearno naoružanje. Vanjski posmatrači su procijenili da je incident znak jasne strategije Rusije.

Ovo je znak Švedskoj da Rusija ima nuklearno oružje i razmišlja da ga iskoristi, rekao je Stefan Ring, vojni ekspert.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.