open-navfaktor-logo
search
Evropska unija
Opada potražnja za dizelašima
Blizu dvije trećine novih prodatih automobila u EU bili su benzinski modeli, a u evropskom bloku u drugom kvartalu registrovano je 2,4 miliona novih vozila koja troše benzin
05.09.2019. u 11:38
get url
text

Broj novih registrovanh automobila sa dizelskim motorima u Evropskoj uniji opao je od aprila do juna za 16,4 posto, na 1,3 miliona vozila, pokazuju statistički podaci. Tržišni udio dizelskih modela umanjen je za pet posto u odnosu na isti period prošle godine, saopćilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila.

U Njemačkoj je zabilježen manji rast potražnje za dizelašima za 3,5 posto. Blizu dvije trećine novih prodatih automobila u EU u drugom kvartalu bili su benzinski modeli. U evropskom bloku je u ovom periodu registrovano 2,4 miliona novih vozila koja troše benzin. Najveće povećanje na godišnjem nivou zabilježeno je u Italiji, za 27,4 posto.

ACEA navodi da je u Španiji, Italiji, Francuskoj i Britaniji zabilježen rast potražnje za automobilima na alternativni pogon, a to su vozila na električnu energiju, prirodni gas i sa hibridnim pogonom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.