open-navfaktor-logo
search
Zdravlje ulazi na usta
Onkolog otkrio namirnice koje sprečavaju rak i bolesti srca
Onkolog Andrew Woodward, smatra kako određene namirnice mogu prevenirati rast ćelija raka u tijelu te dodaje kako upalni procesi mogu biti kontrolirani prehranom.
29.10.2022. u 07:43
get url
text

Ne morate tražiti poseban plan prehrane koji ih sadrži već ih vrlo lako možete dodati svakom obroku.

Woodward preporučuje nekoliko namirnica koje mogu djelovati kao zaštitit od raka, ali i bolesti srca te cjelokupnog zdravlja.

Bobičasto voće

Bobičasto voće sadrži relativno malo šećera, a opet će vas zasladiti. Sadrže i puno plavog u purpurnog pigmenta koji će smanjiti upalne procese, a sadrže i elagičnu kiselinu koja sprečava razvijanje tumora. Visok postotak vitamina C jača imunološki sistem, a tu prednjači crni ribizl koji u samo 100 grama sadrži vitamina C pet puta više od preporučene dnevne doze.

Kupusnjače

Kupusnjače sadrže antioksidans kvercetin koji štiti organizam od tumora. Osim antioksidansa, sadrže vitamin C i minerale - posebno kalij, željezo, magnezij, folnu kiselinu, kalij i vlakna te vitamine grupe B. Isto tako u njima je hemikalija glukozinolat koja pomaže u borbi protiv raka.

Bijeli i crveni luk

Nacionalni institut za rak navodi kako luk i bijeli luk mogu smanjiti rizik od razvoja raka crijeva, želuca i dojke. Woodward navodi kako bijeli luk ima antibakterijska i protivupalna svojstva te će pomoći i u borbi protiv raka. Stručnjaci ističu kako je važno to što je crveni luk bogat bioflavonoidom kvercetinom koji je dobar u borbi protiv alergija, upala, karcinoma i srčanih bolesti. Smatra se kraljem bioflavonoida.

Gljive

Osim što su iznimno ukusne, nude puno imunitetu. Sadrže antioksidanse, utječu na smanjenje hormona koji su povezani s nastankom tumora te će spriječiti upalne procese. Najviše dobrobiti donose ako ih jedete svježe, kuhane, u prahu ili sušene.

Kurkuma

Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumi se nalazi kurkumin - sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utječe na različita oboljenja. Iako još nije provedeno dovoljno istraživanja, ona do sada objavljena pokazuju kako kurkumin može prevenirati nastanak raka te usporiti njegov rast, a čini i hemoterapiju efektivnijom te štiti one zdrave ćelije, objasnili su to ljekari Mayo klinike. Djelovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protivupalno djelovanje i smanjivanje otečenosti.

Zeleno lisnato povrće

Špinat je riznica nutrijenata kada se jede u bilo kojem obliku, a prepun je vitamina K koji će spriječiti nastanak krvnih ugrušaka, karotenoide koji štite vid i antioksidanse te fitohemikalije. Čini se da upravo te fitohemikalije štite od raka, a posebno raka prostate, grudi i želuca.

Đumbir

Osim što je snažan antioksidans, đumbir ima antimikrobna, antiseptička, antibiotska i protivupalna svojstva. Ova biljka, osim što je izvrsna u prevenciji prehlade i gripe, pomaže u uklanjanju problema s disanjem, ublažava bolove u grlu kad se bolest pojavi, ali i pomaže kod problema sa želucem te smanjuje visok holesterol.

Svakodnevno pijte jednu do dvije šoljice čaja od đumbira.

Ljekar dodaje kako postoje brojne zdrave namirnice koje štite od raka, a tu su sigurno i cvekla, mrkva, citrusi, paradajz... te savjetuje da tanjiru uvijek dodate što više boja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.