open-navfaktor-logo
search
CIK
Omogućeno glasanje iz Australije, Kanade, Mađarske, Finske, Rusije i SAD-a putem DKP-a BiH
Centralna izborna komisija BiH je na 73. (hitnoj) sjednici održanoj jučer usvojila Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izbora u Bosni i Hercegovini.
05.11.2020. u 14:30
get url
text

Izmjene i dopune se odnose na glasanje birača putem pošte izvan BiH i na ostvarivanje prava glasa birača koji su COVID-19 pozitivni i/ili su u izolaciji a ne posjeduju akt (medicinski nalaz ili rješenje) o tome od nadležnog organa.

Usvojenim aktom je propisano da u uvjetima izuzetno otežanog ili prekinutog poštanskog prometa uzrokovanog epidemijom virusa COVID-19, kao i u slučaju znatno otežanog poštanskog prometa sa prekookeanskim zemljama, birač može dostaviti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Bosne i Hercegovine povratnu kovertu za Centralnu izbornu komisiju BiH u posebnoj koverti koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje se glasa, a da datum na poštanskom žigu bude najkasnije 15.11.2020. godine, odnosno za birače koji iz tih država glasaju za Gradsko vijeće Grada Mostara 20.12.2020. godine.

Na osnovu informacija iz Ministarstva vanjskih poslova BiH i poštanskih operatera u BiH Centralna izborna komisija BiH je na 74. (hitnoj) sjednici održanoj 05.11.2020. godine usvojila Odluku o listi zemalja kojima će biti omogućena dostava glasačkih paketa putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine. Ne listi se nalaze sljedeće države: Australija, Kanada, Mađarska, Republika Finska, Ruska Federacija i Sjedinjene Američke Države.

Iz tog razloga, biračima koji iz navedenih država glasaju putem pošte sada je  omogućeno da svoje glasačke pakete putem pošte dostave na adresu pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u inostranstvu, uz napomenu da na koverti za diplomatsko- konzularno predstavništvo BiH naznače: "Za Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine Glasački paket- ne otvaraj".

Centralna izborna komisija BiH će Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostaviti instruktivno pismo o postupanju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu u vezi sa prijemom i slanjem ovih paketa, a birače izvan BiH koji glasaju putem pošte će informirati o načinu povrata glasačkog paketa ukoliko je država iz koje glasaju putem pošte na listi zemalja koju je utvdila Centralna izborna komisija BiH.

Izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izbora u BiH biračima koji su COVID-19 pozitivni i/ili su u izolaciji odnosno koji su hospitalizirani omogućeno je da ostvare pravo glasa putem posebnog mobilnog tima i u slučaju kada  ne posjeduju akt (medicinski nalaz ili rješenje) od nadležnog organa. U tom slučaju oni su dužni da podnesu zahtjev općinskoj/gradskoj izbornoj komisiji, a moći će ostavriti biračko pravo ako se njihovo ime bude nalazilo u evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama birača, saopćio je CIK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.