open-navfaktor-logo
search
"Nikad više"
Omladinski kamp u Srebrenici: Mladi protiv poricanja i relativizacije zločina
U Srebrenici se tokom narednih pet dana održava Omladinski kamp 2020. "Suočavanje sa prošlošću za budućnost", u saradnji Memorijalnog centra i Centra za postkonfliktna istraživanja, čiji cilj je pružiti znanje mladima o događajima iz jula 1995. godine i osnažiti ih za borbu protiv poricanja genocida i relativizacije zločina.
08.07.2020. u 17:13
get url
text

Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja, pojasnila je kako je ovo prvi ovakav kamp u Memorijalnom centru, te da on sadrži interaktivan pristup edukaciji mladih o prevenciji genocida, sjećanju, tranzicionoj pravdi i ljudskim pravima. Učesnici kampa će, kako je kazala, imati priliku obići kompleks Memorijalnog centra, kao i razgovarati sa preživjelima, ali i stručnjacima.

Cilj je da mladi sa kampa ponesu poruku "Nikad više/Never again", kako bi oni bili ti koji će se boriti "protiv zla koje im se svakodnevno nameće", ali i protiv poricanja i relativizacije.

- Do sada se o Srebrenici najviše govorilo iz centara poput Sarajeva, Banje Luke, Mostara. Najmanje je Srebrenica pripadala Srebrenici i ideja cijelog ovog programa je da mi ove mlade ljude dovedemo ovdje - rekla je Šarić.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, smatra da mladi obilaskom centra mogu steći nova znanja i iskustva, te da je ovaj period idealan za ovakve edukacije. Kako je kazao u svom uvodnom obraćanju učesnicima kampa, jedan od zadataka ovog centra je da sačuva artefakte koji su dokazi o postojanju zajednice.

- Na tome smo radili jako mnogo i u Memorijalnom centru je otvorena izložba posvećena upravo tim artefaktima kojih je sad oko 500 - kazao je Suljagić, dodajući kako se nada da će ovi mladi ljudi obići sve trenutne izložbe, mezarje, te učestvovati u aktivnostima u danima koji predstoje.

Učesnici su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekli kako je ovaj kamp idealna prilika da saznaju činjenice iz "prve ruke", budući da tokom formalnog obrazovanja nemaju tu priliku.

- Moje mišljenje je da ne trebamo ostati živjeti u prošlosti, ali se trebamo sjećati da nam se ne bi ponovila - kazao je Haris Mujić iz Srebrenice, jedan od učesnika kampa.

Učesnica iz Kaknja Azra Berbić navela je kako se osjeća privilegovano zbog toga što ima priliku da bude u Srebrenici i na neki način oda počast žrtvama genocida, ali i da priča sa mladim ljudima iz cijele BiH.

- Ja prva, kao neko ko je rođen 1991. godine, ništa nisam učila u okviru svog formalnog obrazovanja o Srebrenici - kazala je Berbić dodajući kako smatra da je ovo prilika da se uči ne samo o Srebrenici, već i o razlozima koji su doveli do genocida.

Učesnici ovog kampa će tokom pet dana boravka u Srebrenici, između ostalog, čuti predavanja o ulozi medija u procesima tranzicione pravde u BiH, regulisanju međugrupnih odnosa u postkonfliktnim društvima, ali i prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.