Omladinski fudbalski klub Biser: Škola fudbala gdje rastu novi duljevići (FOTO)

objavljeno: 19.08.2016. u 08:30

Da sve nije u službi komercijalnog, kako je to praksa, govori i činjenica da djeca ne kupuju opremu, koju osigurava klub, što je svakako raritet u gradu Sarajevu

Omladinski fudbalski klub Biser osnovan je 1996. godine. Za 20 godina postojanja, mnogo igrača svih uzrasta nosilo je dres ovog sarajevskog kolektiva, a u klubu se posebno ponose činjenicom da je Haris Duljević, danas jedan od najboljih igrača Premijer lige BiH, prve fudbalske korake napravio upravo u FK Biser.

Zapaženi rezultati

Ali ne samo on. Biserovu školu prošao je i Eldar Hasanović, bivši prvotimac Željezničara…

Biser ima i seniorski pogon, ali je težište rada stavljeno na omladinsku školu. Posljednjih godina klub je doživio promjene u Upravi, te je napravio određene organizacijske iskorake.

Kako kažu, iako se radilo o klubu koji je uglavnom bio okupljalište djece iz sarajevskog naslje Boljakov potok, raduje da dolaze djeca i iz drugih naselja.

U posljednje vrijeme mališani Bisera su sve češći učesnici turnira u Sarajevu, ali i šire, gdje postižu zapažene rezultate.

Početkom priprema za predstojeću sezonu ulogu trenera preuzeo je Nermin Demirović, nekadašnji golman FK Olimpic, a uz njega sa djecom radi Mirza Viteškić.

– Već neko vrijeme sam tu i dosta toga u klubu sam upoznao. Moj prvi utisak je da se radi o klubu u kojem je zaista sve podređeno djeci. Ljudi iz kluba uvijek kreću od toga, da djeci bude bolje. Roditelji su dosta aktivni oko podrške klubu, a opet od toga djeca imaju korist. Djeca su jako vrijedna i žele raditi, a uveliko nam olakšava što Biser ima svoj teren sa umjetnom travom. Naravno, njima treba neko vrijeme da se priviknu na promjenu trenera, ali mislim da to već dolazi na svoje. Sa sigurnošću mogu reći da u Biseru postoje djeca koja će moći napredovati u fudbalu – kaže Demirović.

Takmiče se u FSKS

Da sve nije u službi komercijalnog, kako je to praksa, govori i činjenica da djeca u OFK Biser ne kupuju opremu. Opremu za treninge i utakmice osigurava klub, što je svakako raritet u gradu Sarajevu.

Inače, OFK Biser je u više selekcija učesnik zvaničnih takmičenja u okviru Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, a polako se profilira i kao uspješan organizator turnira u omladinskom fudbalu.

Brojni biseri

Omladinski fudbalski klub Biser okuplja polaznike u nekoliko uzrastnih kategorija, a u mlađim kategorijama je oko 50 dječaka.

To su: Alem Fejzić, Eman Arnautović, Emel Mutapčić, Adi Vlajčić, Kerim Gazibara, Muhamed Espić, Faris Popara, Davud Duraković, Ali Kovačević, Amer Kovač, Rijad Planja, Hamed Brajlović, Erdan Tahirović, Amar Begović, Davud Divović, Amar Halilović, Adin Šivšić, Asim Jusić, Ahmed Smajović, Bakir Hodžić, Eldar Šahbazović, Ahmed Ajanović, Rijad Hot, Vedad Lukovac, Hajro Omanović, Amin Brković, Edah Hamzić, Adin Omerović, Adin Korman, Dino Kurtović, Eso Veljan, Aldin Muzurović, Vedad Zejnilović, Taha Bajramović, Jasmin Demirović, Hanan Katana, Kerim Žunić, Irfan Hadžović, Zakir Čubara, Emir Halilović, Arman Kaltak, Nedim Šljivo, Bećir Hodžić, Džemal Imeri, Nedim Hodžić, Abdim Nezirović, Alija Dedović.

(S. Šišić/Faktor.ba)