open-navfaktor-logo
search
Portparol AK partije
Omer Celik: Odluka o ponavljanju izbora u Istanbulu ne štiti nečije interese
Portparol turske vladajuće AK Partije Celik istakao je da je YSK donio odluku o ponavljanju izbora zbog neregularnosti na prethodnim, a da nije stao na stranu bilo kojeg kandidata  
07.05.2019. u 10:40
get url
text

Glasnogovornik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik izjavio je kako odluka Vrhovne izborne komisije (YSK) o ponavljanju lokalnih izbora za funkciju gradonačelnika Istanbula ne štiti interese bilo koje političke partije ponaosob, javlja Anadolu Agency (AA).

YSK je jučer donio odluku o ponavljanju lokalnih izbora u Istanbulu zbog neregularnosti utvrđenim na izborima koji su održani 31. marta.

Istraga je provedena na bazi žalbe koju je uložila AK Partija, a njen portparol Celik istakao je da je YSK donio odluku o ponavljanju izbora zbog neregularnosti na prethodnim, a da nije stao na stranu bilo kojeg kandidata.

-Ta odluka nije zaštita interesa AK Partije ili bilo koje druge političke stranke - kazao je Celik i dodao kako je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio odluku YSK-a.

S druge strane, odluku YSK-a osudio je Ekrem Imamoglu, kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) koji je na poništenim martovskim izborima za svega nekoliko hiljada glasova pobijedio kandidata AK Partije Binalija Yildirima.

Odlukom YSK-a poništen je certifikat koji je prošlog mjeseca dodijeljen Imamogluu.

Imamoglu je najavio sastanak s rukovodstvom CHP-a nakon kojeg će saopćiti zvanični stav.

-Donijet ćemo najbolju moguću odluku. Neka niko u to ne sumnja - poručio je Imamoglu i dodao da će tom odlukom vjerovatno iznenaditi one koji očekuju izazivanje problema i nemilih scena.

Ponovljeni izbori za gradonačelnika Istanbula održat će se 23. juna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.