open-navfaktor-logo
search
Galerija Mak
Omaž Aliji Dubočaninu: Susret slikarstva i poezije na izložbi "Orkestar" Tatjane Burzanović
Izložba "Orkestar" autorice Tatjane Burzanović, otvorena je danas u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u okviru specijalnog programa Međunarodnog festivala "Sarajevska zima".
20.04.2021. u 14:51
get url
text

Izložba "Orkestar" autorice Tatjane Burzanović, otvorena je danas u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u okviru specijalnog programa Međunarodnog festivala "Sarajevska zima".

Radi se o tridesetak ilustracija inspirisanih poezijom bosanskohercegovačkog književnika Alije Hasagića Dubočanina, a sama izložba nazvana je prema njegovoj istoimenoj knjizi.

Izložbu su otvorili direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić i predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine Hadžem Hajdarević.

Spahić je kazao da je ova izložba dio programa "Sarajevske zime", a Međunarodni centar za mir je odlučio da ovaj program bude također jedna posebna priča, omaž Aliji Dubočaninu, njegovom djelu i stvaralaštvu, koje je bilo inspiracija za ovo što imamo priliku vidjeti u radovima Tatjane Burzanović.

- Riječ je o jednom snažnom i kroz čitav život potvrđenom prijateljstvu između pjesnika i slikara i da je ova likovna priča svjedočanstvo o tome da se djelo koje se stvara može ilustrovati ukoliko pronađete "srodnu dušu", ako nađete nekoga ko osjeti vaše misli - naveo je Spahić.

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević sretan je što je jedna umjetnica, Tatjana Burzanović uspjela da, čitajući poeziju Alije Dubočanina, prenese to u likovni medij, tako da su se ovdje lijepo "srele dvije umjetnosti, slikarstvo i poezija".

Dodao je da je Tatjana Burzanović na osnovu određenih pjesama, stihova, pjesničkih senzacija vlastitog čitateljskog iskustva, uspjela da likovno predstavi svijet koji je u sebi nosio rahmetli Alija Dubočanin.

- Pozivam slikare, umjetnike općenito, da pokušaju na ovaj način, u ovom haotičnom vremenu povezivati i poeziju i likovnost. Kako se ciklus pjesama Alije Dubočanina koji je poetiziran zove "Orkestar", na neki način imamo tu i doticaj sa nekim akustičnim muzičkim elementima - naveo je Hadjarević.

Neke od slika iz ciklusa "Orkestar" su dio magistarskog rada autorice Burzanović. Većina radova su ilustracije Dubočaninovih pjesama, a ostale su dio ciklusa koji je inspirisan njegovom poezijom.

Tatjana Burzanović je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je i magistrirala o temi "Interrelacija između pisma i tiska". Doktorirala je na Fakultetu umetnosti u Beogradu.

Trenutno je radno angažovana na Univerzitetu Donja Gorica, u Podgorici, kao dekan na Fakultetu za dizajn i multimediju. Posjeduje veliko iskustvo u oblasti grafičkog dizajna, grafike u arhitekturi i enterijera. Radila je kao umjetnički urednik, dizajner enterijera i grafički dizajner na različitim nivoima. Dobitnik je mnogih nagrada za svoja umjetnička i književna djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.