open-navfaktor-logo
search
Nevrijeme
Oluje "zarobile" Evropu: Kraljica Elizabeta odgodila put, djeca u Njemačkoj ne idu u školu
Oluje Ciara i Sabine “zarobile” su veći dio zapadne i sjeverne Evrope.
10.02.2020. u 09:50
get url
text
Oluja Kiara

Ciara, nazvana nazvana po britanskoj meteorološkoj službi, natjerala je i kraljicu Elizabetu II da promijeni svoje planove i ne putuje, prenose otočki mediji. Nije ni čudo jer su udari olujnog vjetra na Otoku dostigli brzinu i do 150 kilometara na sat.

Brojne željezničke kompanije su savjetovale građanima da ne putuju, jer su oštećeni električni kablovi, a na pojedinim mjestima stable izvaljena iz zemlje našla su se na šinama. U Irskoj zbog oluje nije bilo struje, a meteorološka služba je upozorila da kombinacija plime i loših vremenskih uvjeta može dovesti do priobalnih poplava, prije svga na zapadu i severozapadu zemlje.

Oluja nazvana Ciara mogla bi se pokazati kao najsnažnija oluja od 2013. kada su naleti vjetra dosezali brzinu od 130 km/h. Otkazani su pojedini letovi s londsonskog aerodrome, dok su dvije velike luke u La Mancheu, Dover (Velika Britanija) i Calais (Francuske) bile zatvorene.

Oluja je zahvatila i sjever Francuske, dok su u Holandij i Belgiji otkazane fudbalske utakmice zakazane za nedjelju.

Oluja Sabine je natjerala Nijemce da u pojedinim dijelovima otkažu današnju nastavu u školama, a u problemima s napajanjem električne energije su i u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj.  U Danskoj su posebno upozoreni motociklisti da ne voze i ne prelaze velike mostove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.