Francuskom reditelju Oliveru Pyu u Pozorištu mladih u Sarajevu uručena je novoustanovljena nagrada "Susan Sontag" za kritičko mišljenje, a koju su ustanovili "Sarajevo Fest umjetnost i politika" i Davide Rieff, sin Susan Sontag.

Oliver Py je francuski reditelj i direktor Festivala Avignon (Avinjon), jednog od najvećih i najvažnijih teatarskih festivala na svijetu.

Riječ je o umjetniku, misliocu, kritičaru društvenih zbivanja i aktivisti.

Objavio je brojne tekstove u francuskim novinama štiteći prava manjina. Piše i govori protiv rasizma i policijske brutalnosti. U svojim tekstovima štiti imigrante.

Glasan je zaštitnik prava seksualnih manjina. Izrazit je protivnik ekstremnih desničarskih politika.

Py je kroz cijeli svoj profesionalni život primjer kritičkog mišljenja, izuzetnog umjetničkog stvaralaštva i ljudske čestitosti.

Direktor festivala Haris Pašović podsjetio je da je u julu 1995. godine Oliver Py pokrenuo protest umjetnika i štrajk glađu tražeći od francuskih vlasti da odmah intervenišu u Srebrenici i zaštite Bošnjake u Bosni i Hercegovini.

Pašović je naglasio da je Py velika evropska ličnost.

U obraćanju nakon dodjele nagrade Py je istakao da je rat u Bosni i Hercegovini prije svega bio rat između onih koji su željeli demokratiju i nekih koji to nisu željeli. Nije to bio, smatra Py, etnički rat, već rat za demokratiju.

Kako kaže boraveći u Sarajevu imao je priliku shvatiti to jer se susretao s nekim divnim ljudima.

I danas dvadeset i više godina od tada možda neki mladi ljudi misle da ne trebaju više voditi političke borbe, ali one su, naglasio je Py, uvijek potrebne.

I svaka generacije ima svoju borbu.

Boriti se može, smatra francuski reditelj i predstavama, jer dobra predstava je uvijek politična na neki način.

- Ima borbi u kojima možete uživati, ali u nekima ne, ne mora se uvijek biti žrtva. Nekad niste ni svjesni da je ono što radite, borba. Ne odustajte od života, živite - poručio je danas u Sarajevu Oliver Py prvi dobitnik nagrade "Susan Sontag".

Podsjetimo, Susan Sontag bila je jedan od najvećih intelektualaca 20. stoljeća i beskompromisna kritičarka političkih i društvenih događaja. Došla je da pomogne Sarajlijama tokom Opsade, i pisala je o Opsadi u novinama i drugim publikacijama širom svijeta.

Za vrijeme Opsade režirala je u Sarajevu predstavu "Čekajući Godota" Samuela Becketta.