open-navfaktor-logo
search
Jednogodišnja pomoć
Olimpijski komitet BiH dodijelio stipendije Lani Pudar i Adi Avdagić
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OK BiH) u sklopu projekta koji je namijenjen perspektivnim i mladim sportistima uzrasta do 18 godina, kako je to danas odlučio Izvršni odbor, finansirat će još dvije naše olimpijske nade - Lanu Pudar (plivanje) i Adu Avdagić (taekwondo).
10.11.2020. u 15:49
get url
text

Pudar i Avdagić, kao i njihovih osam kolega koji su to ranije učinili, potpisat će jednogodišnji ugovor o stipendiranju.

Lana Pudar (14), plivačica iz Mostara, prije tri dana ostvarila je fantastičan rezultat na plivačkom mitingu u Zagrebu u disciplini leptir na 100 metara s vremenom 57,86 i tim je rezultatom oborila rekord mitinga u Zagrebu star 48 godina.

Ada Avdagić (14) je osvojila treće mjesto na svjetskoj ranking listi (WTF) u juniorskoj konkurenciji, kao i bronzanu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu.

Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH, kazao je da se radi o simboličnoj pomoći OKBiH kao nevladine organizacije koja kao nebudžetski korisnik nije nadležna da finansira bh. sport, ali koja i ovim putem šalje poruku da sve odgovorne institucije trebaju pružiti podršku mladim nadama sporta.

On je dodao da "ako želimo spriječiti odlazak naših mladih sportista, i ako očekujemo vrhunske rezultate od naših sportista, državne institucije moraju donijeti strategije i zakonske regulative te podržati ih na način sistemskog i konstantnog ulaganja".

- Jedino rješenje za njihov ostanak u BiH jeste da im osiguramo potrebne uvjete za kvalitetan trenažni proces koji će rezultirati ostvarenjem vrhunskih rezultata - kazao je Fazlagić, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osim Pudar i Avdagić, Olimpijski komitet BiH finasira još osam mladih sportista: Amara Pašića - dizanje tegova, Nejlu Kalač - dizanje tegova, Branka Tadića - džudo, Hanu Piralić - džudo, Nemanju Maleševića - tenis, Asju Klačar - snowboard, Zaru Husedžinović - umjetničko klizanje i Mateja Rašića - streljaštvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.