open-navfaktor-logo
search
Šokantna ispovijest
Olimpijska šampionka bila prisiljena abortirati jer su državi trebale medalje
Bivša olimpijska šampionka u biatlonu Anfisa Reztsova otkrila je šokantne detalje iz svoje profesionalne karijere.
09.12.2020. u 12:19
get url
text

Nekadašnja reprezenatativka Rusije koja je osvojila tri olimpijska zlata, te po jedno srebro i bronzu, kazala je kako je bila prisiljena da abortira pred Zimske olimpijske igre koje su 1988. godine održane u Calgaryju.

Retzova, koja je postala prva skijašica koja je osvojila zlatne medalje u cross-countryju i biatlonu, rekla je kako su je treneri reprezentacije uvjerili da olimpijske ciljeve stavi ispred svoju trudnoće jer su tadašnjem Sovjetskom Savezu bile potrebne medalje.

- U junu 1987. godine pripremali smo se u Estoniji. Meni i mojoj timskoj kolegici kasnila je mjesečnica, a trener Nikolai Lopukhov poslao me biciklom u Tartu - otkrila je nekadašnja olimpijska šampionka prenosi Russia Today, te dodala:

- Doktori su potvrdili moju trudnoću. Lena je bila mlađa od mene, još uvijek juniorka, tako da je njoj dozvoljeno da zadrži bebu. Ja sam poslana u Moskvu, gdje sam posjetila svog ginekologa. 'Ona je trudna, ali nama trebaju medalje. Ona ne bi trebala roditi dijete". Rekli su moji treneri tada.

Osim pet olimpijskih medalja Reztsova je osvojila i tri zlata na svjetskim prvenstvenima, kao i tri bronze, a u uspješoj karijeri ima jedan trofej Svjetskog kupa u cross-countryju i sedam titula Svjetskog kupa u biatlonu.

Samo godinu nakon Olimpijade u Calgaryju, Reztsova je rodila kćerku. Njena kćerka, Daria Virolaynen, bavi se istim sportom kao i mama, no s mnogo manje uspjeha. U Svjetskom kupu debitovala 2014. godine, a do sada se tek dva puta našla na pobjedničkom podijumu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.