open-navfaktor-logo
search
BORBA ZA EP
Olakšanje: Zmajevi u Ligi nacija čuvaju drugi šešir i imaju otvoren put na EURO
Jakosne grupe, odnosno "šeširi" prilikom žrijeba za EURO 2020 bit će određeni na osnovu plasmana u Ligi nacija
11.09.2018. u 11:31
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na Bilinom polju (20.45 sati) dočekuje Austriju u meču 2. kola Lige nacija.

Iako mnogi sportski radnici omalovažavaju novo UEFA-ino takmičenje, ono je itekako bitno. Zašto?

Prije svega zbog puta na Evropsko prvenstvo, koji će se 2020. godine igrati u 12 gradova na Starom kontinentu. Liga nacija bit će jedan od puteva koji će voditi na završnu smotru najboljih kontinentalnih reprezentacija.

Pobjednici svake od četiri Lige (A, B, C, D) izborit će direktan plasman na EP. Kako? Svaka od Liga ima po četiri grupe, čiji će pobjednici igrati play-off (polufinale i finale), te ćemo tako dobiti četiri učesnika Evropskog prvenstva. Play-off će se igrati u martu 2020. godine, odnosno tri mjeseca prije početka EP.

Ako su pobjednici grupa već izborili EP kroz kvalifikacije, onda će u play-off sljedeća reprezentacija po plasmanu unutar svakog od pojedinih razreda. Ako, recimo, u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti play-off, ta mjesta popunit će ekipe iz sljedeće lige...

Naravno, igrat će se i klasične kvalifikacije. U žrijebu, koji je zakazan za 2. decembar ove godine, naći će se 55 reprezentacija, koji će biti podijeljeni u deset grupa (pet po pet i pet po šest timova).

A jakosne grupe, odnosno "šeširi" prilikom žrijeba bit će određeni na osnovu plasmana u Ligi nacija.  

Ovako će izgledati

Prvi šešir će činiti pobjednici i drugoplasirani iz svih grupa u Ligi A, uz tri najbolje drugoplasirane reprezentacije ove lige.

Dva najlošija drugoplasirana tima, uz pobjednike i drugopalsirane u grupama Lige B sačinjavat će drugi šešir. To je posebno važno za Zmajeve, koji će kroz Ligu nacija pokušati sačuvati mjesto u drugom razredu evropskog fudbala, što bi izabranicima selektora Roberta Prosinečkog olakšalo posao i u kvalifikacijama za EURO...

Treći šešir će popuniti trećeplasirani timovi Lige B, pobjednici grupa u Ligi C i dva najbolja drugoplasirana tima trećeg razreda evropskog fudbala. Dvije najlošije drugoplasirane reprezentacije iz Lige C, trećeplasirani i četvrtoplasirani iz grupa Lige C, bit će svrstani u četvrti "šešir", a u petom će biti sve ostale reprezentacije Lige D.

Na Evropsko prvenstvo plasirat će se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe i četiri pobjednika play-offa Lige nacija.

Kvalifikacije za EURO 2020 igrat će se u martu, junu, septembru, oktobru i novembru 2019. godine. Preliminarno je predviđeno da se Evropsko prvenstvo igra od 12. juna do 12. jula 2020. godine, a domaćin polufinalnih mečeva i finala bit će kultni engleski Wembley.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.