open-navfaktor-logo
search
Stambeno zbrinjavanje
Olakšana kupovina stanova za mlade na području Općine Novi Grad Sarajevo
Mladi s područja općine Novi Grad Sarajevo koji još nisu riješili stambeno pitanje imaju priliku to učiniti po izuzetno povoljnim uvjetima finansiranja uz subvenciju profitne marže od tri posto koju će finansirati Općina Novi Grad Sarajevo.
31.08.2020. u 13:49
get url
text
Novi Grad Sarajevo
Novi Grad Sarajevo

Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji kojim su u BBI banci osigurana sredstva za finansiranje kupovine nekretnine za mlade na području ove općine. 

BBI Banka je za ovu svrhu osigurala 6,3 miliona maraka, dok je općina Novi Grad u svom budžetu za ovu godinu izdvojila 100 hiljada maraka za subvencioniranje profitne marže za prvih pet godina otplate finansiranja. 

- Društveno odgovorno poslovanje jedan je od temeljnih principa na kojima posluje BBI banka. Raduje nas inicijativa Općine Novi Grad koja mladim ljudima olakšava stambeno zbrinjavanje. Mi u BBI banci spremni smo odgovoriti zahtjevima mladih i pomoći im da svoj dom pronađu upravo u općini Novi Grad, po izuzetno povoljnim uvjetima finansiranja -  izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i pozvao mlade da se obrate u poslovnice BBI banke u Novom gradu u naselju Dobrinja ili u poslovnici koja je smještena u zgradi Općine Novi Grad.

Za subvencioniranje mogu se prijaviti mladi do 35 godina starosti, sa mjestom prebivališta u općini Novi Grad posljednje tri godine, a koji su kreditno sposobni. Sredstva se mogu dobiti u najvećem pojedinačnom iznosu do 120 hiljada maraka sa rokom otplate do najviše 20 godina, a ukoliko su aplikanti u bračnoj zajednici, jedan od uvjeta za prijavu na ovaj program je i taj da nijedan bračni partner nema riješeno stambeno pitanje.  

Program za mlade osobe koje prvi put rješevaju svoje stambeno pitanje Općina Novi Grad pokrenula je 2017. godine u nastojanju da mlade ljude ohrabri i olakša stvaranje uvjeta za kupovinu doma i formiranje porodice.

Rok za prijavu je 1. oktobar 2020. godine, a svi detalji dostupni su u Javnom pozivu mladima koji je objavljen 31.8.2020. godine u dnevnim novinama. Javni poziv dostupan je i na web stranicama www.bbi.ba i www.novigradsarajevo.ba, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.