Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji kojim su u BBI banci osigurana sredstva za finansiranje kupovine nekretnine za mlade na području ove općine. 

BBI Banka je za ovu svrhu osigurala 6,3 miliona maraka, dok je općina Novi Grad u svom budžetu za ovu godinu izdvojila 100 hiljada maraka za subvencioniranje profitne marže za prvih pet godina otplate finansiranja. 

- Društveno odgovorno poslovanje jedan je od temeljnih principa na kojima posluje BBI banka. Raduje nas inicijativa Općine Novi Grad koja mladim ljudima olakšava stambeno zbrinjavanje. Mi u BBI banci spremni smo odgovoriti zahtjevima mladih i pomoći im da svoj dom pronađu upravo u općini Novi Grad, po izuzetno povoljnim uvjetima finansiranja -  izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i pozvao mlade da se obrate u poslovnice BBI banke u Novom gradu u naselju Dobrinja ili u poslovnici koja je smještena u zgradi Općine Novi Grad.

Za subvencioniranje mogu se prijaviti mladi do 35 godina starosti, sa mjestom prebivališta u općini Novi Grad posljednje tri godine, a koji su kreditno sposobni. Sredstva se mogu dobiti u najvećem pojedinačnom iznosu do 120 hiljada maraka sa rokom otplate do najviše 20 godina, a ukoliko su aplikanti u bračnoj zajednici, jedan od uvjeta za prijavu na ovaj program je i taj da nijedan bračni partner nema riješeno stambeno pitanje.  

Program za mlade osobe koje prvi put rješevaju svoje stambeno pitanje Općina Novi Grad pokrenula je 2017. godine u nastojanju da mlade ljude ohrabri i olakša stvaranje uvjeta za kupovinu doma i formiranje porodice.

Rok za prijavu je 1. oktobar 2020. godine, a svi detalji dostupni su u Javnom pozivu mladima koji je objavljen 31.8.2020. godine u dnevnim novinama. Javni poziv dostupan je i na web stranicama www.bbi.ba i www.novigradsarajevo.ba, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.