open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Olakšan ulazak stranaca u BiH, ali...: HDZ opet blokirao "puni ekonomski oporavak turizma"
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ovaj put je usvojilo odluku kojom stranci mogu ući u našu zemlju i sa potvrdom o vakcinaciji, potvrdom da su preboljeli COVID-19 ili negativnim antigenskim testom, a ne isključivo uz PCR test.
11.06.2021. u 14:18
get url
text

S druge strane, kako nam je potvrđeno, Vijeće ministara nije usvojilo izmjene i dopune Odluke o vizama, kojim se turistima iz Saudijske Arabije i Ujedinjenog Kraljevstva omogućava da bez viza dođu u BiH.

Nije usvojena ni Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg.

VEZANI TEKST - Dokumenti državnih institucija: Svi za ukidanje viza turistima iz Saudijske Arabije, osim HDZ-a

Protiv ove dvije odluke bili su, prema našim informacijama, ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević (HDZBiH) i ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZBiH).

Odluku o odobravanju ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini pod posebnim uvjetima, koja je usvojena, predložilo je Ministarstvo sigurnosti.

Izmjene i dopune Odluke o vizama, koje ni ovaj put nisu prošle, predložilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Radi se o privremenoj odluci koja bi važila do 15. oktobra. Turistima ove dvije zemlje, kako je ranije pojašnjeno, bilo bi omogućeno da mjesec dana bez vize mogu biti u BiH, s tim da moraju imati dokaz o smještaju.

Tim povodom oglasila se ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

- Ministri iz HDZ-a BiH ponovo su blokirali puni ekonomski oporavak turizma tako što su glasali protiv privremenog ublažavanja viznog režima za državljane Saudijske Arabije. Činjenicu da će bh. ekonomija zbog toga izgubiti milione maraka prihoda teško će ublažiti i današnje usvajanje odluke kojom se omogućava ulazak stranaca na bazi vakcinacije i brzih antigenskih testova.

Podržala sam taj prijedlog nakon što je adekvatno pripremljen, iako je HDZ blokirao moj prijedlog koji je, također, u interesu svih građana u BiH i koje su podržali turistički radnici iz cijele države. Naša politika nikada nije politika trgovine i opstrukcija kao što smo to pokazali nebrojeno puta, već politika za Bosnu i Hercegovinu i u interesu svih građana u ovom slučaju razvoja turizma – napisala je ministrica Turković na svom Facebook profilu.

Istakla je da su inat i optrukcije bez argumenata i racionalnih objašnjenja "koje smo ponovo vidjeli na sjednici Vijeća ministara od ministara iz HDZ-a pokazatelji zašto nam je potrebna funkcionalna i jaka država, bez mogućnosti da nečiji sitni interesi stoje na putu ekonomskog opravka i euroatlanskih integracija".

- Neka ministar Grubeša objasni građanima zašto BiH neće prikupiti milione maraka od PDV i u čijem je interesu da turisti idu u druge zemlje, a ne dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će, nakon ove sramne odluke, poduzeti hitne mjere kako bi se, u okviru postojećeg režima, efikasnije i brže odvijao proces izdavanja viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, a kako bi, koliko je to god moguće, ublažili posljedice ovako štetne odluke ministara iz HDZ-a BiH u Vijeću ministara BiH – dodala je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.