open-navfaktor-logo
search
Završen sastanak
Okvirni dogovor Vlade FBiH i Sindikata rudara: Sporne tri tačke, u utorak nastavak pregovora
Na konačan dogovor predstavnika Sindikat rudara i pregovaračkog tima Vlade Federacije BiH još će se morati sačekati.
29.11.2021. u 22:23
get url
text

U zgradi Vlade Federacije BiH večeras oko 22 sata završen je prvi sastanak i postignut je samo okvirni dogovor.

VEZANI TEKST - Pregovori Vlade FBiH i Sindikata rudara: Sporne još tri tačke

- Postali smo možda i dosadni javnosti i svima koji prate ova događanja. Mislim da smo mogli dogovor postići i da ne dođe do ovih događaja. Otprilike smo se usaglasili za deset tačaka koje su iz prijedloga sindikata uz određena pojašnjenja i korekcije – kazao je direktor EP BiH Admir Andelija nakon sastanka.

Kako nam je ranije potvrdio predsjednik Sindikata radnika rudnika Kreka Zuhdija Tokić Zuhdija Tokić sporne su prve dvije tačke: smjena generalnog direktora JP "Elektroprivreda BiH" d.d.-Sarajevo i smjena direktora Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli, te deveta tačka koja se odnosi na isplatu dnevnica radnicima u Rudnicima uglja u sastavu Koncerna za vrijeme Radničkog neposluha i protesta izvršiti u skladu sa Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu.

- Ono što je usaglašeno i oko čega nema više pregovora je povećanje cijena uglja, sredstva se planiraju na uplaćenje troškova na plaću. Nećemo više plaće bez poreza i doprinosa. Dio sredstava ide na zaostala dugovanjaImamo obavezu. Preuzeli smo obavezu i sutra se pregovori nastavljaju – rekao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.