open-navfaktor-logo
search
Ispred Parlamenta BiH
Okupljeni građani u Sarajevu pod sloganom "Ne damo državu" poručili: Evropo, dobro nas slušaj
Pod sloganom "Ne damo državu Bosnu i Hercegovinu" danas se na platou ispred Paramentarne skupštine Bosne i Hercegovine okupilo više stotina građana. Organizator protesta je Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH.
26.11.2022. u 13:54
get url
text

Sa skupa je poručeno kako građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti knjiženje državne i vojne imovine u korist nosilaca secesionističkih politika.

{$galerijaFotografija}

Zahtijevamo kažnjavanje negatora genocida

Također je istaknuto:

- Insistiramo na očuvanju suverenosti i teritorijalnom integritetu koja ne smije nikada i nikako biti predmet geopolitičke trgovine.

- Zahtijevamo kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Zahtijevamo od nosilaca vlasti u BiH da ubrzano ispunjavaju preostale uvjete iz akcionog plana za članstvo u NATO savezu.

- Ne dozvoljavamo da nam se prigovara na euroskepticizmu dok EU licemjerno ignoriše naše trajno opredjeljenje za dostizanjem evrpskih demokratskih standarda a podržava one koji te principe podrivaju.

- Ne pristajemo na produbljivanje etničkih podjela i cementiranje onoga što su nam skorojili ratni zločinci i profiteri. Nećemo nasjesti na jeftine trikove oko kandidatskog statusa dok nam u stvarnosti uskraćujete ono za šta su ginuli naši najmiliji i uzimate nam našu mladost dok se pretvarate da ste zabrinuti za sudbinu onih koji ostaju ovdje.

- Pozivamo na obuhvatnu ustavnu reformu kroz stvarno provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Prvenstveno presude u slučaju "Zornić", potom i svih odluka Ustavnog suda BiH.

Ovo je bilo posljednje poniženje

Prisutnima se obratio Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH.

- Zašto smo ovdje? Da jasno i glasno kažemo svakom u BiH i van nje: "Ne damo državu! Ne damo državu! Ili pravda jednaka za sve ili neka propadne svijet. Evropo, dobro nas slušaj. Mirna Bosna, miran Balkan, mirna Evropa.

Nikada više nećemo sjediti u redovima za klanje i silovanje dok vi iz toplih soba donosite nama rezolucije i mudrujete. Ovo je bilo posljednje klanje, silovanje, poniženje i mračno naše stanje - poručio je Aganović.

Dotakao se i odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

- Sa njima je načinio jedan korak naprijed, a 70 koraka nazad. Ne dozvoljavamo da bilo čiji glas bude vredniji od drugog pet ili 12 puta više, ili da nečiji glas bude četiri ili 11 puta manje vrijedan. To neće proći - naglasio je Aganović.

Navukli su nam '95 luđaćku košulju

Okupljenim građanima se obratila i Azra Zornić, Bosanka, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, koja je prije osam godina dobila spor protiv Bosne i Hercegovine. Ona se obratila Evropskom sudu za ljudska prava jer nije mogla da učestvuje kao kandidat na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zbog toga što se ne izjašnjava kao pripadnica bilo koje etničke grupe.

- Čestitam nam svima rođendan naše mile, drage i jedine domovine. Moja borba za tu domovinu traje punih 17 godina i trajat će do kraja mog života ili do ostvarenja moje presude. U međuvremenu, gdje se nakon punih 79 godina danas nalazi Bosna i Hercegovina i to posebno od '92 pa do danas?

Pa nalazi se u haosu, raskolu, razmeđu, a sve zahvaljujući međunarodnoj zajednici. Najprije su nam '95 navukli luđačku košulju zvanu Dejton, a zatim je krenulo organizovano i stihijsko brisanje Bosne i Hercegovine kao države sa mape svijeta. Odnosno, njena palestinizacija.

Licemjerni zapad je putem OHR-a uveo protektorat koji perfidno upravlja ovom zemljom tako što joj nameće sve, od Ustava, ključnih zakona, pa sve do rezultata izbora. Velika većina domaćih političara su pristali da budu samo marionete u rukama desničarske Evrope, pa tako i Zapada u zamjenu za neku fotelju. Nisu odoljeli izazovima koje nosi vlast - poručila je Zornić.

_DSC4638.JPG
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.