- Od prvog dana smo počeli da tražimo svoje namilije. Vidjeli smo svojim očima kako od nas odvajaju najmilije. Šta da vam kažem? Nekako je na samom početku išlo lakše, sve dok nisu političari uzeli maha, dok ratni zločinci ponovo nisu došli na scenu. Kako koji dan prolazi, kako koja godina, sve je teže doći do posmrtnih ostataka. Zbog opstrukcija ne možemo doći do posmrtnih ostataka naših najmilijih, ne možemo doći do istine i pravde - kaže Nura Begović, članica Udruženja "Žene Srebrenice".

Protekle sedmice u Sarajevu je održan sastanak Savjetodavnog odbora Instituta za nestale s delegacijama udruženja koji rade na pronalasku nestalih osoba u BiH.

- Još uvijek, prema nama dostupnim informacijama, u BiH se traga za nešto više od 7.500 osoba i to je izuzetno veliki broj. Mi, žrtve, ne možemo biti zadovoljne ni radom Instituta za nestale osobe, ali ni Tužilaštvom BiH. Uputili smo apel Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice da se što prije otvori rasprava o implementaciji Zakona o nestalim osobama koji je donesen 2004. godine, ali nije u potpunosti implementiran. Još uvijek nije formiran fond koji bi pomagao porodicama nestalih osoba - kaže Amir Kulaglić, član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe.

Na sastanku se razgovaralo o ekshumacijama, identifikacijama, ali i procesuiranju odgovornih za ratne zločine i genocide. Prema Kulaglićevim riječima, s područja Srebrenice se traga za još oko 1.500 posmrtnih ostataka žrtava genocida.