open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Okupljanje djece i mladih na Kapiji: Upućeno pismo kojim se traži reakcija Vučića i Brnabić
Stidite se, kako možete, boli li vas istina. Sigurno da vas boli istina, imate svoju djecu, ubili ste našu djecu, dio nas, rekla je majka ubijenog Alema, Zineta Hidanović
13.11.2019. u 13:30
get url
text
Okupljanje na tuzlanskoj Kapiji

Vijeće mladih Tuzle danas je organiziralo mirno okupljenje povodom laži o Tuzlanskoj kapiji, koje su po ko zna koji put plasirane iz Beograda, ovoga puta pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Srbije. Tim povodom premijerki Ani Brnabić i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću upućeno je pismo, u kojem se traži da reagiraju i osude negiranje zločina za koji je general Vojske RS-a Novak Đukić pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Podsjećamo, prošle sedmice u beogradskom Domu Vojske Srbije, Ministarstvo odbrane Republike Srbije promoviralo knjigu Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", u kojoj srbijanski general pokušava osporiti presudu Suda BiH, kojom je general Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji.

- S obzirom na to da zvanične institucije Srbije nisu reagovale na brojne osude prethodnih dana, Vijeće mladih Grada Tuzla ovim putem Vas poziva da se, u cilju zajedničke budućnosti, pomirenja, međusobnog uvažavanja, ali i dobrosusjedskih odnosa, ogradite od promocije navedene knjige i na jasan i nedvosmilen način osudite revidiranje historije, te tako dokažete da država Srbija gaji antifašizam kao osnovni stub na kojem počiva društvo, a da je promocija navedene knjige putem Ministarstva odbrane Srbije "slučajni" propust koji ne predstavlja stav zvaničnih organa države. Također Vas pozivamo da ratnog zločinca Novaka Đukića izručite državi BiH u skladu sa zvaničnim dokumentima koji su potpisani između naše dvije države i na taj način dokažete da ste na strani istine i pravde - kaže se u pismu koje je upućeno Vučiću i Branbić.

Okupljenima na Kapiji danas se obratila Zineta Hidanović, majka ubijenog Alema, koji je 25. maja 1995. godine imao samo 19 godina.

- Stidite se, kako možete, boli li vas istina. Sigurno da vas boli istina, imate svoju djecu, ubili ste našu djecu, dio nas. Dio nas je ostao, dokle ćemo trajati ne znamo, ali dok budemo trajali ne damo da se šire laži. Srbija, mi smo ljudi velike duše, nikada nismo zamjerili svom srpskom narodu, samo zločincima. Dajte nam ratne zločince, neka odgovaraju, ne dozvolimo da se ponavljau ove stvari - rekla je danas Zineta Hidanović.

Edin Hurić, predsjednik Udruženja "25. maj - Kapija" i čovjek koji tog kobnog dana teško ranjen istakao je da je Novak Đukić osuđen na osnovu materijalnih dokaza i da je dobio minornu kaznu.

{$galerijaFotografija}

- Prozivam Aleksandra Vučića i pitam ga da li on podržava ratne zločince koji slobodno hodaju Beogradom i drugih gradova. zašto se dešava da s jedne strane pruža bratsku ruku pomirenja i saradnje, a s druge strane finansira pravljenje makete Kapije i izdavanje dvije knjige kojima se šire laži. Srbijanske vlasti moraju priznati zločine, priznati da je na kapiji ubijena 71 mlada osoba i preko 200 njih je ranjeno - rekao je Hurić.

On je pozvao institucije BiH da reagiraju, jer kako je rekao, Kapija je prvi korak, uslijedit će Sarajevo, Srebrenica i drugi gradovi.

- Jedini način da se istina širi je muzejska postavka, koju će posjećivati učenici te uvođenje istine o agresiji na BiH u školske udžbenike - istakao je Hurić.

Predsjednica Vijeća mladih Grada Tuzle Asja Dizdarević istakla je da "šutjeti ne možemo, ignorisati ne smijemo".

- Iz poštovanja prema žrtvama, povrijeđenima, porodicama ubijenih, stvari moramo nazivati pravim imenima. Laž je laž. Dan mladosti kod nas je dan žalosti. Zločinac koji je osuđen je slobodan, garant njegove slobode je Srbija, a Srbija je zamlja koja je podržala knjigu koja negira nas i našu bol - rekla je Asja Dizdarević.

Na Kapiji je danas bio veliki broj djece, mladih i građana. Kiša je ispratila govore teško ranjenog Hurića i majke Zinete, a na kraju su djeca položila cvijeće u znak sjećanja na nevino ubijene.

Kapija
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.