open-navfaktor-logo
search
Važna uloga
Oktay: Turski brod "Abdulhamid Han" sljedećeg mjeseca počinje sondažna istraživanja u Sredozemnom moru
Potpredsjednik Turske Fuat Oktay izjavio je u srijedu kako bi turski brod za sondažna istraživanja "Abdulhamid Han" sljedećeg mjeseca trebao početi sa operacijama u Sredozemnom moru.
20.07.2022. u 12:45
get url
text

Oktay se obratio na svečanosti obilježavanja Dana mira i slobode Turske Republike Sjeverni Kipar, a u okviru godišnjice turske mirovne intervencije na Kipru.

Ističući kako je počašćen i sretan što može podijeliti radost praznika u KKTC-u, 20. jula, prekretnice za nezavisnost kiparskih Turaka, Oktay je rekao:

- Prenosim vam svoje pozdrave i čestitke od cijele naše nacije i našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Naglašavajući da je vrijeme mirovne operacije na Kipru bilo razdoblje kada se vojni proizvodi koji su bili potrebni Turske nisu mogli kupiti i kada je bilo raznih poteškoća, Oktay je naglasio da je ova zajednička pobjeda bila historijska prekretnica postignuta s vjerom unatoč embargu na oružje primijenjenom na Tursku.

Oktay je naglasio da je stečenim iskustvom Turska posijala prvo sjeme domaće i nacionalne odbrambene industrije te da su se počele osnivati ​​ponosne institucije kao što su TUSAS, ASELSAN i HAVELSAN.

Podvukao je kako je Turska trenutno među 10 zemalja u svijetu koje mogu nacionalno dizajnirati, izgraditi i održavati ratni brod.

Dodao je kako brod za sondažna istraživanja "Abdulhamid Han" 7. generacije ima važnu ulogu u provođenju učinkovitih istraživanja sa sposobnošću bušenja do 12.200 metara.

- Naš novi brod za sondažna istraživanja 'Abdulhamid Han' planira započeti s operacijama u Sredozemlju sljedeći mjesec - potvrdio je Oktay.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.