open-navfaktor-logo
search
Čeka se odluka
Okružni sud Bijeljina: Održano ročište, odbrana zatražila da Behudin Husić bude pušten iz pritvora
U Okružnom sudu Bijeljina okončano je ročište u predmetu protiv Behudina Husića, kojeg je po optužnici za ubistvo prije šest dana uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).
20.09.2021. u 15:28
get url
text

- Mi sporimo postojanje osnovane sumnje da je Behudin Husić počinio krivično djelo. Istakli smo navode iz odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) po apelaciji koju smo kolega Amir Omerčehajić i ja podnijeli u predmetu Nedžada Husića, suoptuženika u ovom predmetu. Tada je Ustavni sud utvrdio da osnovna sumnja nije obrazložena, a u toj odluci se kao suoptuženi navodi Behudin Husić, dakle ta odluka se i na njega odnosi - kaže Mirna Avdibegović, advokatica Behudina Husića.

VEZANI TEKST - Nakon što ga je uhapsila SIPA: Behudin Husić danas izlazi pred Okružni sud u Bijeljini

Podsjećamo, Behudin Husić uhapšen je 14. septembra, u Špionici kod Srebrenika, po potjernici Okružnog suda u Bijeljini. Riječ je o čovjeku koji je preživio genocid u Srebrenici u julu 1995. godine i kolonu smrti, a sve do maja 1996. godine sa još šest Srebreničana krio se po šumama. Nakon što su se predali pripadnicima IFOR-a, oni su ih, umjesto da ih zaštite, izručili zvorničkoj policiji.

Tamo nad njima počinje fizička i psihička tortura koja za posljedicu ima da potpisuju priznanja o ubistvima četiri osobe srpske nacionalnosti, a na osnovu tog iznuđenog priznanja, koje je kasnije povučeno, Behudin Husić, Nedžad Hasić i Ahmo Harbaš su osuđeni na ukupno 60 godina zatvora.

- Danas sam problematizirala i činjenicu da je nedopustivo da se utvrđuje postojanje osnovane sumnje po otužnici u kojoj se navodi da su se optuženi kretali nakon jula 1995. godine, odnosno nakon "oslobođenja Srebrenice" - kaže Avdibegović.

Ona je dodala da odluku Okuružnog suda u Bijeljini očekuje sutra ujutro.

Vrhovni sud RS-a u junu 1999. godine ukinuo je presudu i postupak vratio na ponovno suđenje. U međuvremenu "srebrenička trojka" je u januaru 1999. godine razmijenjena po protokolu između FBiH i RS-a, a sada ih se ponovno traži za isto krivično djelo ubistva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.