open-navfaktor-logo
search
Trgovina ljudima
Okrugli sto u Mostaru: Migracijska kriza stvorila plodno tlo za nove žrtve
Ukoliko uskoro ne budu pooštrene sankcije, trgovina ljudima mogla bi postati jedan od krupnih problema Bosne i Hercegovine, jer broj identificiranih žrtava raste iz godine u godinu
18.10.2018. u 15:02
get url
text
Mostar, trgovina ljudima

Cijeloj situaciji doprinosi novonastala situacija masovne migracije, koja je zahvatila našu državu, jer su među migrantima vrlo često djeca bez pratnje, bez validnih dokumenta i samim tim su izuzetno izloženi ovoj prijetnji, trgovini ljudima, kazano je danas na Okruglom stolu u Mostaru.

- Kriminalni miljei uvijek traže nove žrtve. Mislim da je ova novonastala situacija stvorila plodno tlo za nove žrtve, zbog čega se mora brzo djelovati. Cilj je sve aktere društva, koji mogu pomoći, mobilizirati, kako bi se masovno krenulo u rješavanje ovog problema - istakla je Arnela Buzaljko iz Udruženja "Žena BiH" Mostar na održanom Okruglom stolu o stanju u oblasti sprečavanja trgovine ljudima u uslovima novih rizika nastalih kao posljedica migracijske krize.

Buzaljko napominje, da pored migracijske krize, na porast broja žrtava utječe više razloga, a jedan je siromaštvo, koje je u porastu.

- Ekonomska situacija je sve gora i gora, zbog čega vrlo često djevojke i žene, tražeći posao završe kao nečija ropkinje - dodaje Buzaljko.

Ona tvrdi da veliki broj slučajeva trgovine ljudima nije prijavljen. Navela je primjer Sigurne kuće u Mostaru, gdje kroz priče sa korisnicima doznaju o mnogo neprijavljenih slučajeva, posebno romske populacije.

Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici nevladinih organizacija, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, SIPA-e i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Semira Drljević, viši inspektor za organizirani kriminal SIPA-e, istaknula je velike probleme na terenu kada su djeca bez pratnje u pitanju, djeca koja nemaju nikoga,  jer državni organi nisu dobro uvezani.

- Što se tiče same pojave imigrantske krize u BiH, kada su maloljetnici u pitanju, imali smo par slučajeva, kao što je onaj djeteta u Sarajevu, državljanina Afganistana. Istražnim radnjama smo došli do tog djeteta u petak poslijepodne, ali nismo mogli dobiti saglasnost Centra za socijalni rad, jer je dijete maloljetno, da bismo ga smjestili u sigurnu kuću. Na kraju je to dijete smješteno na inicijativu direktora jednog Centra za nezbrinutu djecu. Jako je teško u ovoj zemlji sprovesti u praksi sve što je napisano - ističe Drljević, dodavši kako je jako kompleksna situacija kada su migracije u pitanju.

Darija Žuža iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), ističe kako podatke da su i žene i muškarci podjednako žrtve; žene su više u seksualnoj, a muškarci u radnoj eksploataciji.

Evropska komisija je 2007. godine ustanovila 18. oktobar Evropskim danom borbe protiv trgovine ljudima, koja znači vrbovanje, transfer, prijevoz, smještaj ili prihvat lica, upotrebom prijetnje ili upotrebom sile, u svrhu eksploatacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.