open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Okršaj zastupnice Đogić iz Laburističke stranke i Hamdije Abdića: "Znamo ko je ovdje agresor"
Zastupnica Elma Đogić iz Laburističke stranke na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kod rasprave o predloženom budžetu FBiH za ovu godinu osvrnula se i na stavku potvratka izbjeglih i raseljenih. Jedan segment njenog obraćanja izrevoltirao je zastupnika Hamdiju Abdića, kada je govorila o "protjerivanju" iz Velike Kladuše.
28.03.2022. u 14:47
get url
text
Elma Đogić, Hamdija Avdić

- Oni koji će podržati ovogodišnji budžet dobit će kapitalne projekte za predizbornu kampanju. Svi su se ugradili kroz budžet da bi mogli reći biračima da im je FBiH nešto dala. Bilo je jasno da će se kreirati za potrebe predizborne kampanje.

Svi znamo situaciju kod nestašice hrane, ali izražavam žaljenje što nijedna vlada FBiH nije znala iskoristiti proizvodne kapacitete i programe Agrokomerca za proizvodnju i skladištenje hrane u Velikoj Kladuši, a nalazi se pod kontrolom Vlade FBiH i SDA - kazala je Đogić.

Potom se osvrnula na izdvajanje novca za izbjegle i raseljene i proteklih godina.

- Lično mi je nepojmljivo da proces povratka još traje u BiH, slušam to otkako sam dijete. Pojedinima trajanje tog procesa, priča o povratku odgovara zato što su njihove, osnove njihovih stranaka, izgrađene na tome.

Zbog čega se nakon rata u BiH država nije kreditno zadužila i osigurala povratak na cijeloj teritoriji? Način odabira sredina, finansijskih sredstava i mogućnost da ministar eksplicitno bira prioritete, daje do znanja da se institucije zloupotrebljavaju za jačanje stranačke insftrastruktre, najčešće na štetu pojedinih sredina.

Takva situacija dogodila se prilikom dodjele sredstava za obnovu stambenih jedinica u FBiH 2019. gdje su sredstva trebali da dobiju građani iz Velike Kladuše. Međutim, mimo javnog poziva, odabira rang-lista korisnika, odlukom ministra Edina Ramića preusmjerena su u druge provratničke sredine za koje se on odlučio da su prioritet.

Podsjećam, Velika Kladiša je sredina iz koje je sa svojih ognjišta protjerano više od 20.000 ljudi, no možda njegovoj stranci i njegovoj politici ne odgovora što je upravo ona odgovorna za progon naroda zapadne Bosne - kazala je Đogić.

Replicirao joj je zastupnik Hamdija Abdić (SDA).

- Prvo da kažem, Armija Republike Bosne i Hercegovine nije nikoga protjerala iz Velike Kladuše, Armija RBiH, Peti korpus je oslobađao od izdajnika i rušitelja države Veliku Kladušu koju su izdali u najteže vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tako da ne znam otkud ovakva priča. Znamo ko je ovdje agresor, ko je rušitelj zemlje. I upravo oni o kojima ona priča da su protjerani, tu je nažalost bilo naroda koji su bili civili, ali oni su bili uz te rušitelje i sami su se iselili. A oni koji su bili za državu su ostali na tim prostorima - oštro je reagirao Abdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.