Okreće se budućnosti: Univerzitet u Zenici pokreće studij softverskog inženjerstva

objavljeno: 16.01.2018. u 16:52

Na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici danas je predstavljen novi studijski program Softversko inženjerstvo, čiji se početak očekuje u narednoj akademskoj godini.

Predstavljanje je održano u okviru predavanja "Softversko inženjerstvo kao privredna grana ZDK i BiH", nakon čega je potpisan memorandum o saradnji Univerziteta u Zenici s Bit Alijansom iz Sarajeva.

Rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić rekao je kako je krajnje vrijeme da se i zenički univerzitet priključi modernom svijetu koji se sve više zasniva na informatičkim tehnologijama.

- Taj studijski program je zaista neophodan ovom Univerzitetu. Prvo, zato što ga nemamo, a drugo zato što će sigurno povećati broj studenata. Treće, danas bez informatike ne možemo zamisliti ni društvene i humanističke nauke, a tek tehničke i prirodne. Možda je ovaj Univerzitet na neki način i zakasnio, i iako je ta budućnost već počela, mislim da je krajnje vrijeme da se i ovaj Univerzitet uključi u te procese - rekao je Kukić i dodao kako će se kroz saradnju s Bit Alijansom i sličnim programima podići kvalitet obrazovanja i da će se na taj način studenti obučiti da izađu na tržište i osiguraju svoju egzistenciju.

Samir Lemeš, prodekan za naučno-istraživački rad Politehničkog fakulteta, rekao je kako se nada da će ovaj studijski program postati vremenom zaseban fakultet.

- Mislim da smo napravili dobar posao. To je odsjek koji je po mom mišljenju najsličniji onom Fakultetu informacionih tehnologija u Mostaru, a odlučili smo se na pokretanje studijskog odsjeka zato što nemamo dovoljno resursa za osnivanje fakulteta, ali se to možda pretvori vremenom u novi fakultet. Svrha današnje prezentacije je da ubijedimo donosioce odluka o osnivanju ovog programa, to su Vlada, Skupština ZDK i Upravni odbor - rekao je Lemeš te dodao kako je još otvoreno pitanje finansiranja, a koje treba biti riješeno nakon usvajanja elaborata.

Armin Talić, direktor Bit Alijanse, rekao je kako ona predstavlja udruženje 30 kompanija softverske industrije u BiH koje generišu 130 miliona KM godišnjeg prihoda i zapošljavaju 2.000 ljudi.

- Ovo je priča koja je značajna, jer rješava ključni problem zapošljavanja u BiH te nedostatak ovog kadra. Nama je potrebno 6.000 dodatnih softver inženjera koje ne možemo generisati kroz trenutne fakultete. Mi očekujemo kadar s ovog fakulteta i jedva ih čekamo da uđu u naše kompanije. Nama je u dvije naredne godine potrebno da dođemo do brojke od 12.000 ljudi, a čitava BiH trenutno upošljava 4.500 ljudi - rekao je Talić.

Edhem Čustović s LA Trobe Universitiy u Melbourneu i član organizacije IEEE rekao je kako je neophodna dobra saradnja organizacija u svijetu.

- Ovdje sam ispred najveće profesionalne organizacije za tehniku, inženjerstvo i informatiku u svijetu, Institut elektrotehnike i elektronike koji postoji već 125 godina, broji više od 450.000 članova u 180 država. To što je Bit Alijansa za BiH, IEEE je za čitav svijet. Da bi jedna organizacija postojala i djelovala širom svijeta, moraju postojati dobri odnosi i saradnja s organizacijama poput Bit Alijanse i univerziteta i škola - rekao je Čustović.

Čustović je naglasio kako želi iskoristiti svoju poziciju predsjedavajućeg Odbora za industriju i industrijske odnose da pomogne Bosni i Hercegovini i mladim ljudima.

- Trenutno sam predsjedavajući Odbora za industriju i industrijske odnose u svijetu. To je dobra prilika da pomognem BiH, univerzitetima, mladim ljudima da se povežu sa svijetom, da se koriste najnovijim tehnologijama i sarađuju sa stručnjacima, da podignemo čitav nivo industrije u BiH kroz znanja drugih država koje su već prošle neke slične stvari - rekao je Čustović.

Nakon održane konferencije za medije uslijedilo je potpisivanje memoranduma o saradnji Bit Alijanse i Univerziteta u Zenici.

Elaborat o pokretanju prvog i drugog ciklusa studija Softversko inženjerstvo na ovom fakultetu usvojio je Senat Univerziteta u Zenici 27. decembra 2017. godine i trenutno je u proceduri usvajanja kod nadležnih tijela i institucija.

Ukoliko ZDK usvoji osnivanje ovog studijskog programa, prvi budući studenti će biti u prilici upisati prvi ciklus već u akademskoj 2018/2019. godini.