open-navfaktor-logo
search
Proljetno sređivanje
Okrečite sami svoj dom kao pravi majstor i uštedite novac
Namještaj iznesite iz prostorije ili pomjerite u sredinu sobe i prekrijte zaštitnim najlonom ili plahtama. Obavezno uklonite i tepihe i sve sa zidova
06.05.2019. u 10:25
get url
text

Nerijetko sa prvim sunčanim danima u proljeće naročito žene požele da osvježe svoje domove krečenjem, bojenjem zidova i novim razmještajem u stanu ili kući.

Uplašene da one nisu dorasle zadatku, žene ili njihovi muževi, za ovaj posao traže profesionalce, a ustvari krečenje bi mogli obaviti uspješno i sami uz malo pripreme.

Prije svega treba se dobro pripremiti jer je to pola posla. Namještaj iznesite iz prostorije ili pomjerite u sredinu sobe i prekrijte zaštitnim najlonom ili plahtama. Obavezno uklonite i tepihe i sve sa zidova.

Zidove pažljivo pregledajte, u slučaju prljavštine, prašine ili fleka na zidovima ta mjesta očistite deterdžentom.

Obavezno nakon čišćenja deterdžentom ostavite da se ta mjesta dobro osuše. Ako postoje pukotine na zidu, onda ta mjesta popravite glet-masom.

Ako je prethodni premaz u dobrom stanju, nije potrebno njegovo potpuno uklanjanje. Međutim, kod više slojeva stare boje ili boje koja je u lošem stanju, potrebno je ukloniti svu staru boju jer će nova u protivnom slabo prijanjati. Staru boju ćete skinuti brusnim papirom.

Prilikom kupovine brusnog papira posavjetujte se sa prodavačem kako ne biste kupili preoštar i njime oštetili zidove. Kada završite sa tim, zidove prebrišite kako biste uklonili prašinu.

Okvirove prozora, vrata i utičnica zaštitite trakom, a podove prekrijte zaštitnom folijom ili novinama.

Na ovako očišćen zid nanesite jedan sloj impregnacije i sačekajte da se površina osuši. Na taj način ćete ukloniti sve razlike nastale prethodnim krečenjima i intervencijama na zidu i dobiti dobre uvjete za daljnji rad.

Kada se impregnacija dobro osušila, nanesite završni sloj boje. Lagano promiješajte boju, a valjak i kist prethodno skvasite vodom i nakon toga možete početi sa krečenjem.

Svaki put prilikom umakanja valjka u boju ili kreč pređite preko rešetke kako bi se riješili viška boje.

Bojite ili krečite od vrha prema dnu, prvo okrečite plafon ili strop, a zatim zidove. Kistom doradite ćoškove, spremni ste za nanošenje završnog sloja boje.

Plafon krečite tako što ga podijelite u zamišljene kvadrate od oko jednog metra kvadratnog, počevši od ćoškova. Na kraju povucite nekoliko dugih poteza preko cijele površine plafona.

Uvijek vodite računa da nanosite boju mokro na mokro kako biste izbjegli razliku u nijansama koja se stvori ako se mokra boja nanosi na suhu.

Kada krečite zidove, uvijek prvo obojite ćoškove kistom, a zatim nastavite sa valjkom. Krečite dugačkim cik-cak potezima formirajući slovo M. Prije nego što se boja osuši još jednom pređite preko površine kako biste dobili ujednačen premaz.

Nikada se ne zaustavljajte na sredini zida već na prekidima, npr. kod prozora ili vrata.

Kada se boja u potpunosti osuši, skinite zaštitne trake.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.