open-navfaktor-logo
search
Cjelodnevna rasprava
Okončano zasjedanje NSRS-a, o ukidanju vanrednog stanja u četvrtak
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će nastavljena sutra raspravom o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju tog bh. entiteta, koje je na snazi od početka aprila.
20.05.2020. u 21:39
get url
text

To je i prva tačka zasjedanja, koje je danas obilježila burna rasprava i brojne optužbe vlasti i opozicije da li je trebalo uvoditi vanredno stanje u RS-u, ući u nabavku mobilne bolnice te da li su preduzete sve potrebne mjere tokom pandemije koronavirusa.

Dok iz vlasti tvrde da su radili u korist građana i RS-a te da je uvođenje vanrednog stanja bilo neophodno u datom momentu, zastupnica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić je rekla da sve što su radili i jeste njihov posao, a da će ukazivati na poteze koji nisu dobri, a njih je, kako je rekla, bilo.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u obraćanju parlamentu večeras je rekao da su građani pokazali visok stepen odgovornosti, pridržavajući se zadatih mjera prevencije širenja koronavirusa.

Zastupnici bi u nastavku posebnog zasjedanja trebalo da potvrde akte koje je donijela predsjednica RS-a Željka Cvijanović za vrijeme vanrednog stanja.

Na dnevnom redu je i Prijedlog rebalansa budžeta RS-a za ovu godinu, po hitnom postupku te izmjena Odluke o dugoročnom zaduživanju entiteta za 2020., koje je sa 315 miliona povećano na iznos do 678 miliona KM.

Parlament zasjeda u konferencijskoj sali Vlade RS-a koja, kako su rekli iz Narodne skupštine, zadovoljava epidemiološke uslove prouzrokovane virusom korona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.