open-navfaktor-logo
search
Bihać
Okončani mirni protesti, građani predlažu kasarnu Željava za smještaj migranata
Novi protesti zakazani za sutra u 18 sati na Gradskom trgu
21.10.2018. u 12:58
get url
text

Nekoliko stotina građana Bihaća je današnjom šetnjom kroz Gradsku aleju do privremenog kampa za migrante u Borićima nastavilo je inicijativu za rješavanje situacije s migrantima u ovom dijelu BiH. Nakon što su oko sat vremena bili okupljeni u Borićima mirno su se razišli.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona bili su blokirali ulaz na lokaciju nekadašnjeg Đačkog doma, međutim, građani nisu ni imali namjeru ulaziti na privremenu smještajnu lokaciju za ilegalne migrante.

- Mi nemamo ništa protiv migranata, ali sasvim je logično da insistiramo na tome da im se osiguraju humani uslovi smještaja. To definitivno mora biti van grada. Predlažemo i lokaciju poput kasarne Željava. Sigurnosna situacija je narušena i bojim se da će ako ovako ostane, roditelji prestati slati djecu u školu - rekao je jedan od organizatora protesta Sej Ramić.

Još jednom je ponovio da građani Bihaća u ovom slučaju samo traže rješenje neprihvatljive situacije i za njih, ali i za nekoliko hiljada migranata.

- Zato smo i odredili rokove i nećemo se povući dok ne dobijemo šta tražimo - dodao je Ramić.

Novi protestni skup zakazan je za ponedjeljak u 18 sati na gradskom trgu, nakon čega je zakazana protestna šetnja do kruga bivše tvornice Bira. Naime, prema najavi Međunarodne organizacije za migracije krug ove bivše tvornice trebala bi biti nova lokacija za smještaj migranata. Međutim, građani Bihaća se protive i ovoj lokaciji, koja se također nalazi u samom gradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.