Subota, 03.06.2023.
h

Akcija "X" u Hercegovini: Mafijaška grupa krala skupocjene automobile pa ucjenjivala vlasnike

Policijska akcija kodnog naziva "X" koja je danas porvedena na području Hercegovine sa ciljem razbijanja organizovane kriminalne grupe okončana je te je nakon pretresa obavljenih na deset lokacija uhapšeno devet osoba. 

Akcija je provedena u saradnji sa pripadnicima OSA BiH, Granične policije BiH, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a ZHK, a po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, saopćeno je iz SIPA-e. 

- Uhapšeni se sumnjiče da su kao pripadnici  grupe za organizovani kriminal zajedno sa drugim njima poznatim osobama u periodu od 2013. do 2016. godine na području BiH, udružili radi činjenja krivičnih djela s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Upotrebom sofisticiranih alata i opreme, obijanjem i savladavanjem većih prepreka, na naročito opasan i drzak način, od vlasnika su oduzimana i prisvajana skupocjena putnička motorna vozila - saopćeno je iz SIPA-e.

Ukradena vozila bi osumnjičeni potom skrivali na različitim lokacijama na području Hercegovine, nakon čega su uz novčanu naknadu vraćana vlasnicima ili rastavljana u dijelove i prodavana na području BiH i Hrvatske - saopćeno je iz SIPA.

VEZANI TEKST - Detalji akcije u Hercegovini: Šesterica uhapšenih, za jednim se traga

Prema nezvaničnim informacijama, među uhapšenim su Ferdo Vukoja iz Gruda i Goran Nižić iz Ljubuškog, koji su i ranije hapšeni zbog sumnje da su učestvovali u krađama skupocjenih vozila, najviše BMW-a.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, postupajući tužilac Tužilaštva BiH će donijeti odluku o daljem statusu uhapšenih.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh