open-navfaktor-logo
search
Protesti u Sarajevu
Okončan sastanak u Vladi FBiH, rudari skandiraju ispred zgrade
Rudari sedam rudnika iz Breze, Kaknja, Zenice, Tuzle protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. Radnici sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda BiH, između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smjena generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.
23.11.2021. u 10:56
get url
text

02:13 - Okončan je sastanak u Vladi FBiH. Očekuju se i izjave. 

02:01 - Sastanak u Vladi još traje. Trenutno niko ne zna kad će završiti. Ministar Aljoša Čampara je izašao sa sastanka i trenutno je u holu zgrade Vlade FBiH. Drugih informacija za sada nema. 

00:52 - Prema nekim informacijama, navodno su rudari iz Kreke zvali direktora da se vrati u Tuzlu te da oni hoće da rade.

00:41 - Sastanak u Vladi FBiH je počeo. Ispred zgrade rudari pjevaju i skandiraju.

23:57 - Iz Vlade FBiH uputili su saopćenje da je premijer FBiH Fadil Novalić stigao s puta i večeras će održati sastanak kako bi se našlo rješenje za rudare.

VEZANI TEKST - U zgradu Vlade FBiH stigli pojedini ministri, kao i direktor rudnika Kreka

- Činjenica je da premijer Novalić sutra ima ročište, ali je isto tako činjenica da je premijer Federacije BiH dosada mnogo puta bio spreman i jeste pregovarao u svako doba dana i noći kada su bile krizne situacije, a sve u cilju iznalaženja najboljih rješenja. Tako je bilo tokom donošenja Zakona o radu FBiH, penzione reforme, boračkih
zakona i sada je spreman razgovarati kako bi se našlo rješenje za rudare - saopćeno je iz Ureda premijera.

23:53 - Došao je i Husein Trumić, direktor Rudnika Kreka.

23:39 - Stigao je premijer FBiH Fadil Novalić. U zgradu Vlade FBiH je, kako javlja naš fotoreporter, ušao na sporedni ulaz. 

VEZANI TEKST - Novalić po izlasku iz aviona uputio poruku: Ne postoji problem koji ne možemo riješiti dijalogom

23:35 - Rudare su došli podržati i iz Kampa boraca.

22:53 - Predstavnici rudara odbili su poziv premijera FBiH Fadila Novalića za sastanak planiran u ponoć, rekao nam je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Kamp boraca

- Nema pregovora. Pregovarali smo i previše. Zahtjevi su jasni i jednostavni. Ostajemo tu pred Vladom do jutra - dodao je Husić.

22:31 - Građani rudarima i dalje donose hranu, voće, čajeve izražavajući tako solidarnost. Vozilo Hitne pomoći preventivno obilazi okupljene.

{$galerijaFotografija}

VEZANI TEKST - Rudari ne odustaju od protesta, pred zgradom Vlade FBiH igraju kolo i lože vatru da se ugriju

21:46 - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić večeras se vraća u Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke zbog protesta rudara, a u ponoć će biti održan sastanak u zgradi Vlade FBiH, potvrđeno je za Faktor iz Novalićevog kabineta. 

Premijer dolazi avionom oko 23.30 u Sarajevo. Na sastanku će biti svi federalni ministri, menadžment Elektroprivrede BiH, direktori sedam rudnika, a pozvani su i predstavnici rudara.

20:46 - Zbog povrede noge jednog od rudara intervenirala je Hitna pomoć Kantona Sarajevo, rekao nam je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH. 

- Jedan od radnika je nezgodno stao - dodao je Husić.

U ovom momentu nije poznato koliko je povreda ozbiljna.

Pitali smo i kako će provesti noć. 

- Lijepo, bilo je i težih noći. Imamo koliko nam treba - odgovorio je Husić.

19:36 - Rudarima je stigao i čaj kako bi se malo ugrijali. Kažu, od naroda Sarajeva. Dobili su i vodu i ćevape. 

19:12 - Komorati iz trećih smjena i iz prvih spremaju se i dolaze pored Vladu FBiH, tako da puno veći broj rudara dolazi ovamo, rekao je jedan od okupljenih rudara večeras na protestu u Sarajevu.

- Nemamo kud, nazad nećemo – istakao je i dodao da ne odlaze dok se ne riješi na njihov način.

18:06 - Iz MUP-a Kantona Sarajevo nam je rečeno da će policija Kantona Sarajevo nastaviti osiguravati mirni protest rudara i preusmjeravati saobraćaj na alternativne pravce dok se ne steknu uvjeti za normalno odvijanje saobraćaja ulicom Hamdije Ćemerlića, pored zgrade Vlade FBiH.

Neće biti nikakvog "rastjerivanja" okupljenih radnika sve dok su protesti mirni. Skup je ranije odobren do 18 sati.

17:46 - Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, obratio se rudarima i kazao da ostaju pred Vladom FBiH.

- Radnici iz svih rudnika koji su kod autobusa će biti upućeni u rudnike i kućama. Mi koji smo odlučili ostati, ostajemo do kraja, do ispunjenja zahtjeva - rekao je Husić, što su okupljeni propratili uzvicima odobravanja.

16:59 - Direktor Federalne uprave policije Ensad Korman stigao je pred zgradu Vlade Federacije BiH, gdje od jutra protestuju rudari. Saglasnost za održavanje protesta, odnosno obustavu saobraćaja, koju je dao MUP Kantona Sarajevo, istječe u 18 sati.

16:17 - Nekoliko njih zapalilo je vatru nasred ulice.

 

16:05 - Rudari su zaigrali i kolo ispred zgrade Vlade FBiH s obzirom na niske temperature.

I dalje čekaju ispunjenje zahtjeva. 

15:56 - Zoran Čegar, načelnik uniformisane policije FUP-a, kazao je da još nije imao ovakvu situaciju, a imao je mnogo protesta, te da se nada da će se rudari povući.

Istakao je da je pokušao pregovarati, izveo je ministra Džindića.

Dodao je da je spreman predstavnike rudara dovesti pred pregovarački sto, ali da su isključivi, da neće da pregovaraju, hoće ispunjenje uvjeta.

15:26 - Prema nezavničnim informacijama koje dolaze do novinara, zgrada Vlade Federacije BiH je evakuisana, a ministar Džindić i ostali funkcioneri izašli su na sporedni izlaz.

15:12 - Rudari i dalje skandiraju "lopovi" i "ostavke", a zapalili su i bacili nekoliko topovskih udara.

15:02 -  Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić istakao je da se na stolu još uvijek ne nalaze riješenja za rudare, te da će rudari ustrajati u protestima uprkos niskim tempereturama.

14:31 - Rudari su poručili da će ostati cijelu noć ispred zgrade Vlade FBiH ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

14:20 - Rudari i dalje protestuju pred Vladom FBiH. Čeka se obraćanje ministra Džindića, a ispred zgrade Vlade, kao i u samoj zgradi nalazi se veliki broj pripadnika policije.

12:34 - Rudari su saopćili da će im se na protestima pridružiti i njihove porodice, te da neće ići kućama dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

11:56 - Rudari su otvorili mogućnost da će i 25.novembra na Dan državnosti Bosne i Hercegovine protestovati ispred zgrade Vlade FBiH.

11:50 - Situacija pred zgradom Vlade Federacije BiH sada je nešto opuštenija. Rudari su prestali sa zvižducima, te se trenutno zabavljaju uz muziku.

11:43 - Uz jaku policijsku pratnju pred rudare izašao je federalni ministar energetike i rudarstva Nermin Džindić. Pokušao se obratiti rudarima, ali je ubrzo odustao nakon ogromne buke.

Kako javlja reporter Faktora s mjesta događaja, nekoliko stotina rudara u koloni je stiglo od Željezničke stanice pred zgradu Vlade FBiH.

Nakon dolaska pred zgradu Vlade, zapalili su baklje.

Prisutnima se obratio Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH. 

- Nije nas osam, nego par hiljada i jutros svi stadoše, nigdje ništa ne radi. Hvala svim našim kolegama iz svih sedam rudnika koji su jutros, u znak podrške, stupili u radnički neposluh. I mi smo uz vas. Donijeli ste opravdanu odluku. Imate našu podršku - poručio je je Husić.

Uzvikuju: "Lopovi!" i traže od premijera i ministara da izađu iz Vlade.

Više pripadnika policije osigurava protest rudara, a kako javlja naš reporter, protest zasad protiče bez problema. 

- Okupili smo se u Sarajevu jer smo nezadovoljni pravilnicima o plaćama i radnom učinku. Ako danas ne budu usvojeni naši zahtjevi, sutra dolazimo sa kompletnim porodicama - kazao je ranije za Faktor jedan rudar iz Breze.

Kako je ranije najavljeno, na protestu će, između ostalog, biti zatraženo stavljanje van snage spornih pravilnika, smjena generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

0A723A58-DDC0-4B80-8C55-2AC6D6D13702.jpeg
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.