Stečajni upravnik Vlade Simović rekao je za Capital da je kompletna imovina prodata prije otvaranja stečajnog postupka i da su oni tokom stečaja uspjeli da naplate nešto po osnovu datih kredita radnicima i određenih potraživanja.

- Stečajna masa je bila oko 390.000 KM i iz nje je namireno oko 30 posto potraživanja iz višeg isplatnog reda, dok povjerioci općeg isplatnog reda, čija potraživanja iznose više od 13 miliona, nisu uspjeli ništa da naplate - rekao je Simović.

Kazao je da je ostao upravni spor koji RAOP vodi protiv Vlade RS-a i Investiciono-razvojne banke (IRB) RS zbog niske procjene prodate imovine ovog preduzeća, ali da ne očekuje nešto posebno ni od tog spora s obzirom na to da su ga izgubili i na prvom i na drugom stepenu.

- Spor je bio i pred Vrhovnim sudom koji ga je zbog nekih procesnih radnji vratio na ponovno odlučivanje. Ostavili smo taj spor kako se više ne bi trošila stečajna masa - kazao je Simović.

On je pojasnio da je spor pokrenut zato što su u RAOP-u smatrali da je loše procijenjena vrijednost pokretne imovine koju je Poreska uprava, koja je imala hipoteku, ustupila Vladi RS-a.

- Ta imovina je poslije sva prodata kao sekundarna imovina. Ko je prodavao i kako nije nam poznato. Ukoliko bi dobili taj spor, koji je vrijedan 13 miliona KM, onda bi bilo mogućnosti da se namire povjerioci opšteg isplatnog reda - rekao je on.

Stečaj u Energoinvestu otvoren je 30. maja 2014. godine, a prije toga Porezna uprava RS-a, početkom 2013. godine, zapljenila  pokretnu i nepokretnu imovinu preduzeća.

Imovina je prodata u izvršnom postupku 2013. godine kada su je kupili ruski investitori.

Rusi su za te potrebe u Banjoj Luci registrovali preduzeće Elektroinženjering, koje je kasnije kupio Milan Keserović, zet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Elektroinženjering je na imovini RAOP-a registrovao preduzeće pod nazivom Energoinvest – Elektroenergetska oprema (EeOp) koje je napravilo dugove i završilo u stečaju.